Yanlış hesaba para yatırma, bir çok alanda başımıza gelebilecek bir durumdur. İnternet veya mobil bankacılık üzerinden para transferi yaparken veya ATM üzerinden başkasının hesabına para yatırırken bu durumla karşılaşmak mümkün. Parayı göndermek istediğimiz kişinin bilgilerini yanlış girmeniz durumunda yanlış kişiye para gönderebilirsiniz. Bu durumun önüne geçebilmek için de bilgileri kontrol etmek, karşı tarafa da bilgileri doğrulatmak gerekiyor. Eğer bu durumla karşı karşıya kaldıysanız iptal süreci ve paranın iadesi için bazı işlemler yapmanız gerekiyor. İlk olarak paranın yanlış hesaba yatırıldığını teyit etmek amacıyla banka müşteri hizmetlerini arayarak para transferinin durumunu öğrenmeli, para ulaştıysa hangi hesaba ulaştığını teyit etmelisiniz.
Yanlış Hesaba Yatırılan Paranın İadesi
Para transferi, bankaların sunduğu imkanlar sayesinde bir çok alandan yapılabiliyor. Müşteri hizmetlerinden, internet bankacılığına kadar bir çok alandan para transferi yapabiliyorsunuz. Bu alanlar içinde telefon üzerinden gönderim yaparken kişinin hesap veya IBAN numarasını yanlış yazmanız durumunda paranın hesaba geçmesi mümkün olmuyor.
Yanlış hesaba para yatırmanız durumunda;
- Banka müşteri hizmetlerini aramalı, para transferinin durumunu öğrenmelisiniz. Bazı durumlarda para askıda tutularak karşı tarafa iletilmeyebiliyor.
- Eğer para gönderimi yaptığınız banka gönderici banka şubesi ile aynıysa, müşteri hizmetleri aracılığıyla işlemleri iptal etmek çok daha kolay olacaktır.
Önemli not: Bu işlemler oldukça önemlidir. Eğer paranın yanlış hesaba gittiğini düşünüyorsanız hızlıca müşteri hizmetlerini arayarak hesaba bloke uygulanmasını isteyebilirsiniz. Bu sayede karşı tarafa ulaşan paranın harcanmasının da önüne geçebilirsiniz.
Eğer karşı taraf parayı aldıktan sonra harcama veya farklı bir hesaba transfer yapacak olursa, harcanan tutarın iadesi banka tarafından maalesef mümkün değildir.
Yanlış Hesaba Para Yatırma
Yanlış hesaba para yatırma durumunda işlemlerin uzun olma ihtimali oldukça yüksek. Bu aşamada yaptığınız işlemin havale mi yoksa EFT mi olduğu oldukça önemlidir. Özellikle EFT işlemlerinde para karşı tarafa ulaştıysa iade işlemi tamamen parayı alan kişinin kendi insiyatifindedir ve iade etmek istemiyorsa hukuki yollara başvurulmalıdır.
Eğer yaptığınız EFT işlemi, EFT saatlerinin dışında kalıyorsa karşı tarafa ulaşmayacaktır. Yani bu durumda bankalar yaptığınız para transferini “İleri Tarihli Transfer” olarak kabul edecek, EFT saatleri başlayana kadar paranız hesapta duracaktır.
Bu aşamada müşteri hizmetlerini arayarak yaptığınız hatalı transferi rahatlıkla iptal edebilirsiniz. Zaten karşı tarafa ulaşan herhangi bir miktar olmadığı için banka bunu rahatlıkla iptal edecek, herhangi bir iadeye de gerek kalmayacaktır.
Yanlış Hesaba Yatırılan Para Nasıl Geri Alınır?
Eğer IBAN numarasını yanlış girerek veya isim bilgilerini hatalı girerek bir transfer yaptıysanız, endişelenmenize gerek yok. Bankalar, hatalı gördükleri durumlarda yaptığınız EFT işlemlerini iptal etme yetkisini elinde bulundurur. Yani IBAN numarasını ayıran banka kodu gibi bir çok durum olduğundan, siz bu numarayı yanlış yazdığınızda bankaların sistemleri bunu otomatik olarak tespit ederek işleminizi iptal edip tarafınıza bilgi verir.
Yanlış hesaba para yatırma durumu daha çok havale tarafında başımıza gelebileceği gibi, bu havale işlemini iptal etmek oldukça zordur. Havale 7 gün 24 saat boyunca yapılabildiği için, para anında karşı tarafa ulaşacak ve geri almak ciddi anlamda zorlaşacak.
Yanlış IBAN Numarasına Para Gönderme
Yine üstte belirttiğimiz gibi eğer kritik noktalarda hata yaptıysanız bankalar zaten bunu farkederek işlemi iptal edecektir. Bunun için de dekont üzerinde yer alan EFT sorgu numarasını kullanarak işlemin durumunu rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda EFT nasıl iptal olur isimli yazımızdan da detaylı bilgi alabilirsiniz.
Parayı Alan Kişi İade Etmek İstemiyorsa Ne Yapmalı?
Yanlış hesaba gönderilen para transferini iptal etmek istiyorsanız ve para karşı tarafa ulaşmışsa, banka karşı tarafa bilgi vererek paranın iade edilmesini iletir. Kişi, bu parayı istemezse iade etmeyebilir fakat bu aşamada da sizin yasal haklarınız ortaya çıkar.
Parayı göndermek istemeyen ve hatalı işlemin üzerine yatmaya çalışan kişilere Sebepsiz Zenginleşme davası açabilir ve paranızı hukuki yoldan geri alabilirsiniz.
Yanlış Hesaba Para Yatırma Dilekçe Örneği
Aynı zamanda şubelere başvuru yaparak da yanlış hesaba yatırılan paranın iadesi için dilekçe verebilirsiniz. Her banka işlemlerini bu şekilde yürütmese de, bankanın müşteri hizmetlerini arayarak dilekçe verip veremeyeceğinizi öğrenebilirsiniz.
…. T.C. Ziraat Bankası A.Ş …… Şubesi
01.01.20 tarihinde …. bankasından …. bankasının ….. numaralı hesabına yapmış olduğum para transferi hatalı olup, göndermiş olduğum tutarın iadesini talep ediyorum. Bilgilerinize rica ederim.
Üstteki dilekçe örneğini kullanabilir, bankanızdan mail yoluyla da size örnek dilekçe göndermesini talep edebilirsiniz. Şubelere gitmeden önce dilekçeyi hazırlamak, şubedeki işlemlerinizi oldukça hızlandıracaktır.
Yorum yapın