Senet Nasıl Doldurulur? Senet İmzalarken Bunlara Dikkat!

senet nasıl doldurulur 2020

Senet nasıl doldurulur konusu, aslında üzerinde durulması gereken ve senet imzalarken de dikkat etmeniz gereken bir çok noktadan oluşuyor. Senet, yasal bir evrak olup, vade tarihi geldiğinde de mutlaka ödenmesi gereken, ödeme yaptıktan sonra da ödeme dekontu ile birlikte senedin geri alınması gereken evraklardan birisidir. Yani bu aşamalar, senet doldururken önemli olmasa da, daha sonrasında senet ile alakalı problemler yaşamamak için bunların tamamına dikkat etmeli ve özen göstermelisiniz. Senet doldururken de aynı şekilde üzerinde oynama yapılmadığından emin olmalı, eğer bir şüpheniz varsa da yeniden düzenlenmesi konusunda bilgi isteyebilirsiniz. Eğer senet doldurma konusunda bir bilginiz yoksa, ilerleyen bölümlerde resimli anlatımlarımızı da takip ederek tüm işlemleri öğrenebilirsiniz. İlk olarak senet nedir ve hangi bölümlerden oluşur inceleyelim.

Senet Nedir?

Alacak verecek durumlarında, borçlu ve alacaklı tarafından karşılıklı olarak imzalanan ve kıymetli kağıtlar arasında yer alan bir evraktır. Senet, aynı çeklerde olduğu gibi tutar, vade tarihi ve kefil olabilir. Ayrıca aynı çekler gibi, senetler de cirolanabilir. Senet imzalayan iki tarafa da literatürde muhatap ve lehtar adı verilmiştir.

Elbette senet, kıymetli bir evrak olduğundan ve yasal zorunlulukları olduğundan bazı özelliklere sahiptir. Bu özellikler ve şartlar da yerine getirilmediği zaman senet geçersiz sayılabilir. Bir senedin geçerli sayılması için de doğru şekilde doldurulması gerekir. İşte bu aşamada da senet nasıl doldurulur bilmiyorsanız, alttan detaylı olarak öğrenmeli ve senedin geçersiz sayılmaması için bunlara dikkat etmelisiniz.

Senedin Özellikleri ve Bölümleri Nelerdir?

Senet üzerinde yer alması gereken bilgiler, doğal olarak ortaya bir borç çıkaracaktır. Senet, alacak-borç ilişkisi dışında herhangi bir işlem için kullanılamaz. Senede tutar yazılmaması, senedin borç ilişkisi dışında kullanılacağı anlamı taşımadığı gibi, senedin boş olması ilerde çok daha kötü sonuçlar doğurabilir. Bunun için boş senet imzalamamalısınız.

Senet, sahibine bir çok hak ve yasal yönden bir çok işlem hakkı tanıyan evraklardan birisidir. Senet üzerinde yer alan bilgiler ışığında (vade tarihi) alacaklı kişinin yasalar önünde bir çok hakkı bulunuyor. Örneğin senet borcu vade tarihi geldiğinde ödenmemiş olursa, alacaklı kişi icra takibi başlatarak borcu tahsil edebilir.

Senet üzerinde yer alan bilgiler şöyledir;

  • Senet numarası
  • Tutar
  • Tarih
  • Borçlu ad – soyad
  • Borçlu adres
  • Borçlu TC kimlik
  • İmza alanı (2 adet)
  • Kefil bilgileri (isteğe bağlı)

Senette yer alan bilgiler bu şekildedir. İstenirse alacaklı bilgileri de ilave edilebilir. Eğer alacaklı, borçlu olan kişiden kefil isterse, kefil de senede imza atabilir.

Senet Nasıl Doldurulur?

senet nasıl doldurulur?
Senet Doldurma Örneği

Senet nasıl doldurulur bilmiyorsanız veya ilk kez senet doldurma işlemi yapıyorsanız, doğrudan üstteki resme bakarak da doldurma yapabilirsiniz. Aynı zamanda yazının en sonunda yer alan videoya da bakarak öğrenebilirsiniz.

Senet Doldurma Örneği

Senet doldururken dikkat etmeniz gereken bir çok nokta bulunuyor. Üstteki resimde de adım adım anlattığımız gibi listeleyecek, nasıl doldurmanız gerektiğini anlatacağız.

DİKKAT!
Senet tek kişi tarafından doldurulmalıdır. İlerleyen dönemlerde senet üzerinde yazı farkı farkedildiğinde yasal işlemler sekteye uğrayabilir. Yazı değişimi olmaması adına senet tek kişi üzerinden düzenlenmeli, imza haricinde müdahale edilmemelidir.

Ödeme Günü

Ödeme günü alanı, senedin ödeneceği gün yani vade tarihidir. Bu vade tarihi, alacaklı kişi tarafından belirlenebilir. Herhangi bir kuralı yoktur ve 01.01.2020 şeklinde yazılmalıdır.

Tutar Bölümleri

Senet üzerinde tutar bölümleri gördüğünüz üzere birden çoktur. Tutar ve kuruş şeklinde yazılmıştır. Üstteki tutar bilgileri rakamlarla yani 500 şeklinde yazılmalıdır. Yazıldıktan sonra önü ve arkası kapatılmalıdır. Kuruş yoksa paraf atılmalıdır.

Alttaki tutar bilgileri ise yazıyla yazılmalıdır. Eğer üst bölüme tutar olarak 500 TL yazılmışsa, alttaki tutar bölümüne de yazıyla #beşyüztürklirası# yazılmalıdır.

Alacaklı Adı Soyadı

Bu alanlar da yine tek kişi tarafından doldurulmalıdır. Senet üzerinde yer alan bilgilerin tamamı dikkatle doldurulmalı, imzalayacak kişi tarafından da doğrulanmalıdır. Adres bilgisi de yazılmalı, mümkünse geçerli bir adres bilgisi kullanılmalıdır. Adresin geçersiz olması durumunda ödeme problemlerinde sorun çıkabilir.

Kefil

Kefil, eğer alacaklı istenirse doldurulmalıdır. Kefil bilgileri de aynı şekilde alacaklı bilgisi gibi doldurulmalı, TC kimlik numarası da mutlaka yazılmalıdır. Kefiller de, borçlu kişi imza bölümüne çift imza attıktan sonra hemen altında çift imza olacak şekilde senede dahil olabilir.

İmza Bölümü

Senette çift imza kullanılmalıdır. Borçlu kişi de (eğer varsa) kefil de imza bölümüne çift imza atmalıdır. Kefil olduğunu da düşünürsek senette 4 imza bulunmalıdır.

Senet Nasıl Doldurulur?

Üstteki hem resimli, hem de yazılı olarak anlattığımız şekilde senet doldurma örneği üzerinden kendi senetlerinizi doldurabilirsiniz. Senet 1 adet doldurulmalı ve karşı tarafa ödemesi yapıldıktan sonra teslim edilmelidir. Eğer halen senet doldurmak konusunda problem yaşıyorsanız üstte hazırlanan videodan da yardım alabilirsiniz.

Senet Ödenmediğinde Yasal Takip Olur Mu?

Evet, eğer senet borcunu vade tarihi geldiğinde ödeme yapmazsanız, uzun süre geciken senetler için alacaklı kişi yasal takip başlatabilir. Bu süreçte tarafınıza bir tebligat ulaştırılarak ödemenin yapılması gerektiği bildirilir. Daha sonrasında da ödeme yapılmazsa icra işlemleri başlatılır. Bu konuda hangi icra ve takip işlemleri başlayacağını öğrenmek istiyorsanız da yine sizin için hazırladığımız senet borcu ödenmezse ne olur isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum yapın