İcra takibi alt sınır, bazı borçlarından dolayı takibe düşen vatandaşlar tarafından merak edilen konuların başında geliyor. Bankaya olan borçlarını ödemediği için sık sık avukatlar tarafından aranan ve icra işlemlerinin başlayacağı konusunda uyarı alan kişiler, icra takibinin alt sınırı nedir merak ediyor. Bizler de bu yazımız ile icra takibinde alt sınır var mıdır, varsa ne kadardır bunların hepsinden detaylı olarak söz edeceğiz. Aynı zamanda icra takibine düşmüş kişilerin yapması gerekenler, icradan kurtulmak için tüm şartları ayrıntılı olarak listeleyeceğiz. İcra takibine başlamak isteyen firma veya banka, icra takibini başlatabilmek için pek çok kritere dikkat etmeli. Buna tutar da dahil.
İcra Takibi Alt Sınır Var Mıdır?
İcra takibi alt sınır, bir çok aşamada karşımıza çıkabilecek sorunların ve ödeme problemlerinin meydana getirebileceği bir durumdur. Genellikle bankalara olan borçlarından veya senetli borçlarından dolayı icra takibine takılan vatandaşlar, icra takibinde alt sınır var mı yok mu merak ediyor. Bu alanda yapılan yasal düzenlemeler neticesinde icra takibi için bir alt sınır olup olmadığı net olarak anlaşılmıyor.
Hukuksal düzenlemeler ve bu düzenlemelerde bulunan açıkla, icra işlemlerinin başlaması için herhangi bir alt sınır olup olmadığını net bir şekilde veremiyor. Operatör firmaları, doğalgaz, elektrik firmaları ve bankalar, borç tutarına bakmadan ve hiçbir sınır dinlemeden kişilere icra takibini başlatabiliyor. Bu durumda da vatandaşlar zor durumda kalabiliyor.
Örnek vermek gerekirse, operatör firmaları 50 TL’lik bir fatura borcu için bile icra takibi başlatarak müşterilerini mağdur edebiliyor. Genellikle mobil hat kapandıktan sonra çıkan bu faturalar, müşterilerin gözünden kaçabiliyor. Gözden kaçarak ödemesi yapılmayan 50 TL yüzünden icra takibi başlıyor ve bir çok avukatlık masrafı da ilave ediliyor.
İcra Takibi Aşamaları Nelerdir?
İcra takibi, alacaklının borçludan alamadığı ödemesini devlet organlarını araya sokarak tahsil etmesi durumu olarak kabul ediliyor. Yani bir banka veya farklı bir kurum, sözleşmeler ile desteklenen ödemesini alamadığında icra takibi başlatarak bu kişiden alacağını maaşa haciz veya evine haciz yöntemleri ile tahsil etmeye çalışıyor.
Mahkeme yoluyla tahsil edilmek istenen alacaklar için başlatılan takibin adı ilamlı icra takibi olarak karşımıza çıkıyor. Senetli borçlar için başlatılan mahkeme ve icra takibine ise ilamsız icra adı veriliyor.
İcra işlemlerinin aşamaları ise şöyle;
- İcra takibi emri,
- Ödeme emri ve tebligat,
- Tebligat sonrası ödemenin kesinleşmesi,
- Haciz ve icra işlemleri (maaşa, eve veya gayrimenkule),
- Gayrimenkul haczedilmiş ise satış işlemleri,
- Alacağın satış sonrası tahsilatı.
İcra takibinde alt sınır olmaksızın bu konudun işlem süreci bu şekilde işliyor. Eğer borcunuza karşılık satışı yapılan gayrimenkul çok daha değerliyse, geriye kalan tutar sizlere iade ediliyor. Elbette hacizli satışlar, satışın hızlı sonuçlanması için piyasa değerinin oldukça altında tamamlanıyor.
Ödeme emri ve tebligatlar, 15 gün içinde okusanız da okumasanız da okunmuş kabul edilecek ve bu gün sonunda ödeme emri kesinleşecektir. Aynı zamanda zarfı tebliğ aldıktan 15 gün içinde itiraz hakkınız da bulunuyor. Bu 15 günlük sürede borcunuza itiraz etmezseniz aslında bu borcu kabullenmiş de sayılıyorsunuz.
Aynı zamanda icra takibine konu borcun tamamına itiraz edebilir, borç size ait değilse icra takibi sürecine de itiraz edebilirsiniz. Eğer ilamsız icra takibi ile karşı karşıyaysanız, senet üzerinde tespit ettiğiniz usulsüzlükler için de itiraz hakkınız mevcut.
İcra Takibi Ne Kadar Sürer?
İcra takip işlemleri üstteki listeye göre başladıktan hemen sonra tebligat işlemleri başlar. Borç size tebliğ edildikten sonra bu borcu kabul etmeniz veya itiraz etmeniz durumunda sürecin işleyişi de değişecektir. Bu süre zarfında borcunuza itiraz ederseniz mahkeme süreci farklı bir yönde ilerlemeye devam edecektir.
Eğer borcunuza itiraz etmek, borcun varlığını kabul ederseniz aslında ödemeyi de kabul etmiş sayılıyorsunuz. Bu süre içinde avukatlar tarafınıza defalarca bildirimde bulunarak haciz işlemleri yerine borcu nakit veya taksitler halinde ödeyebileceğinizi iletiyor.
Bu işlemi de kabul etmez borcu taksitlendirme yoluna gitmezseniz, icra takip işlemleri kesinleştikten hemen sonra haciz işlemleri başlayacaktır. Bu işlem ortalama 1 ay kadar sürebilmektedir.
Borçlu kişi borcuna itiraz etme hakkına sahip olsa da, mahkemeler bu durumda borçlu veya alacaklıyı haklı bulabilir. Bunun için itiraz ettiğiniz borcun ödendiği veya asılsız olduğuna dair kanıtlarınızın olması gerekmektedir.
Tüketici Hakem Heyetleri 2020 Parasal Sınırlar Ne Kadardır?
2015 yılı içinde Yargıtay ile alınan karara göre icra takibine konu olan borç, Tüketici Hakem Heyetlerinin ilgilendiği parasal değerin altında kalıyorsa icra takibi yapılamayacağı konusu işlenmiştir. Buradan yola çıkarak icra takibi alt sınırı konusunda bir fikir edinebileceğinizi düşünüyorum. Tüketici haklarına göre bu sınırlar şöyle;
- 5.650 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklara İlçe Tüketici Hakem Heyetleri,
- Büyükşehir belediyesi olan illerde 5.650 TL ile 8.480 TL arasındaki tutarlardaki uyuşmazlıklara İl Tüketici Hakem Heyetleri,
- Büyükşehir belediyesi olmayan illerde 8.480 TL tutarının altındaki uyuşmazlıklara İl Tüketici Hakem Heyetleri,
- Büyükşehir belediyesi olmayan illere bağlı ilçelerde 5.650 TL ile 8.480 TL tutarı arasındaki uyuşmazlıklara İl Tüketici Hakem Heyetleri,
- Banka Haciz İşlemleri Ne Zaman Başlar?
İcra Takibi Alt Sınırın Altındaysa Ne Yapılmalıdır?
İcra takibinde alt sınır var mıdır sorusuna yanıt ararken edindiğimiz bilgilere göre, Tüketici Hakem Heyetlerinin parasal değerleri tarafından belirlenen tutarları sizlere vermiştik. Bu tutarlar doğrultusunda icra takibinde alt sınırın altında kalan borçlarınıza başlatılan takiplere itiraz etme hakkınız ve bu borçların hakem heyetleri tarafından tahsilatına başvurabiliyorsunuz.
Bu işlem için üstte verdiğimiz listeden borç tutarına göre hangi birimin ilgilendiğini öğrenmeli ve doğrudan bu birim ile iletişime geçmelisiniz. Bu sayede icra takibine konu borcun haciz işlemleri yerine Tüketici Hakem Heyetine devrolmasını sağlayabilirsiniz.
Bu durumda 2015 yılı içinde Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin belirlenen tutarların altında kalan borçların tahsil edilmesi için ilk olarak hakem heyetlerine başvuru yapılması gerektiğine dair kararı emsal karar olarak gösterebilirsiniz.
Yorum yapın