IBAN numarası nerede yazar diye merak ediyorsanız, yazımızın devamında detaylara ulaşabilirsiniz. Para transferlerimizin temelini bankalar oluşturuyor. Günlük ödemelerimizi, fatura ödemelerimizi, bir kişiye göndermek istediğimiz paraları bankaların EFT veya Havale işlemleri sayesinde gerçekleştiriyoruz. Para transferleri işlemlerimizi hesap numarası ile yapabileceğimiz gibi, daha doğru ve sorunsuz olması adına IBAN numarası ile de yapabiliyoruz. Eğer bir bankadan farklı bir bankaya para transferi yapacaksak da, yalnızca IBAN numarası ile işlem yapabiliyoruz. IBAN numarası, her banka için farklı banka kodu ve hesap numarasına sahip olan 26 haneli bir numaradır. Karakter sayısı, ülke kodu her bankada aynı, banka kodu ise her banka için farklıdır. Peki IBAN numarası nerede yazar? IBAN numarasını nereden öğrenirim?
IBAN Numarası Nerede Yazar?
Bankadan bir hesap açtığınızda, hemen ardında sizlere bir hesap cüzdanı adı altında bir belge verilir. Daha sonrasında yapacağınız tüm transfer ve para yatırma/çekme işlemlerini bu cüzdana kaydederek kayıt altında tutabilirsiniz. Ancak eski bir yöntem olduğu için herkes tarafından kullanılan bir durum değildir. Eğer bir hesap cüzdanına sahipseniz bu belge üzerinde IBAN numarası yazar. Aynı zamanda hesap numarası, müşteri numarası gibi bilgileri de hesap cüzdanı üzerinden öğrenebilirsiniz.

Banka hesabına ait kartınız üzerinde de kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV2 kodları yer alır. Bu bilgilerin yanı sıra bazı bankalar kart numarasının hemen altına müşteri numarasını da eklemektedir. Ancak IBAN numarası, kesinlikle kart üzerinde yazmamaktadır. IBAN numarası diyerek kart bilgilerinizi başkaları ile paylaşmamanız konusunda uyarıyoruz. IBAN numarası İnternet bankacılığı veya müşteri hizmetleri aracılığıyla kolaylıkla öğrenebileceğiniz bir hesap bilgisidir.
IBAN numarası 26 hanelidir ve ülke kodu olan TR karakteri ile başlar. Hemen arkasından gelen çift basamaklı rakam kontrol basamaklarıdır. Kontrol basamaklarının hemen ardından gelen 5 basamaklı sayı ise banka kodu olarak belirlenmiştir. Geriye kalan son 16 hane ise banka hesap numaranızı ifade etmektedir. Eğer elinizde IBAN no varsa, son 16 basamağını kontrol ederek de hesap numaranızı öğrenebilirsiniz.
IBAN Numarası Öğrenme Nasıl Yapılır?
Bunların yanı sıra, bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak da IBAN numaranızı öğrenebilirsiniz. Banka müşteri temsilcisi ile yapacağınız görüşmede IBAN numaramı öğrenmek istiyorum demeniz yeterli. Ardından sizleri hemen sesli menüye aktaracak ve IBAN numaranızı not etmenizi isteyecektir. Aynı zamanda bu menüden hesap numarası ve şube kodu öğrenme işlemleri de yapabilirsiniz. Peki IBAN numarası nerede yazar?
IBAN numarası öğrenme için yapabileceğiniz çeşitli adımlar bulunuyor. Bunlardan en kolayı İnternet bankacılığı üzerinden öğrenebileceğiniz adımdır. Kullanmış olduğunuz bankanın İnternet bankacılığı ürünü mevcutsa, hesabınıza giriş yaparak IBAN numarasını öğrenmek istediğiniz hesaba giriş yapmalısınız. Hesap detayları bölümünde ise hem hesap numarası, hem şube kodu, hem de IBAN numarasını öğrenebilirsiniz. IBAN numarası nerede yazar diyorsanız, bu adımları takip ederek kolaylıkla IBAN no öğrenebilirsiniz.
IBAN No Öğrenme İşlemleri
IBAN no öğrenme konusunda izleyebileceğiniz adımlar yukarıda verilmiştir. IBAN numarası Türkiye’de 26 hane olarak belirlenmiş, tüm bankalar için kriterler aynıdır. Diğer bankalar arasında da IBAN numarası tanınması için banka kodu alanı bulunmaktadır. Bu sayede bir bankadan başka bankaya yaptığınız para transferlerinde bankanın tanınmasında yardımcı rol oynar. IBAN no öğrenmek istiyorsanız internette yer alan sorgulama sitelerine güvenmemeli, daha çok bankaların resmi sitelerinden yapacağınız işlemlere odaklanmalısınız.
Kart Üzerinden IBAN Numarası Öğrenilir Mi?
En çok hataya düşülen işlemlerden birisi de budur. Özellikle kart üzerindeki kart numarası, hesap numarası ile benzer formatta olduğu için IBAN numarası ile sıkça karıştırılıyor. Ancak kredi veya banka kartı üzerinden IBAN numarasına ulaşmak mümkün değildir.
Sadece bazı bankalar, hesap kartlarının üzerinde hesap numarası veya müşteri numarası bilgisine yer veriyor. Bunun haricinde kredi kartında yer alan bilgilerin devamında IBAN numarasına ulaşmak mümkün değildir. Bunun yerine internet bankacılığından IBAN öğrenmek istediğiniz hesabınıza giriş yaparak gerekli sorgulama işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
IBAN Numarası Kaç Hanelidir?
Ülke Kodu |
Kontrol Basamakları |
Banka Kodu |
Rezerv Alanı |
Şube Kodu |
Müşteri Numarası |
Ek Hesap Numarası |
IBAN numarasının basamakları üstteki gibidir. Toplam 26 haneden oluşmaktadır ve bunun haricinde bilgi – basamak içermez. Ayrıca kredi kartı ile yapabileceğiniz yöntemlerden biri olan “Kredi kartından havale ve EFT” isimli makalemizi de okuyabilirsiniz.
Yorum yapın