EFT Saatleri – Tüm Bankaların Güncel 2020 EFT Saatleri

EFT Saatleri

EFT saatleri, bankalardan yapacağınız para transferi işlemlerinin sınırlandırıldığı saat dilimleri olarak karşımıza çıkıyor. EFT, yalnızca hafta içi mesai saatleri boyunca yapılabilen bir işlemdir. Eğer EFT işlemini hafta sonu veya resmi tatil kabul edilen bir günde yaparsanız, ileri tarihli bir talimat vermeniz gerektiğini unutmamalısınız. Eğer aynı gün paranın ulaşmasını istiyorsanız, aynı banka hesabını isteyerek ödemenizi bu hesaba havale türünde gönderebilirsiniz. Eğer aynı banka hesabını kullanmıyorsanız da cebe havale yöntemlerini tercih edebilirsiniz.

Bankalar, en fazla para transferleri için kullandığımız kuruluşlar olabilir. Durum böyle olunca da elbette EFT konusunda da öğrenmeniz gereken bazı detaylar yok değil. Bunlardan en önemlisi takdir edeceğiniz üzere EFT işlem saati. İşlem saatlerinin dışında kalan zaman diliminde işlem yapamayacağınızı, yapsanız bile ileri tarihli bir işlem oluşturmanız gerektiğini unutmamalısınız.

EFT Saatleri (Tüm Bankalar)

EFT, bankalarda yoğun bir şekilde kullandığımız para transferi işlemidir. Eğer para göndermek istediğiniz kişi ile aynı bankada hesabınız yoksa havale yapma şansınız olmadığı için IBAN numarasını kullanarak EFT yapmayı tercih etmeniz gerekmektedir. Bunun için de internet bankacılığı, mobil uygulama veya müşteri hizmetlerini tercih edebilirsiniz. EFT işlemini yapabileceğiniz bazı basit yöntemler şu şekilde sıralanıyor;

  • İnternet bankacılığı ve mobil uygulama ile EFT
  • Müşteri hizmetlerinden
  • Şubeler ve ATM’den

Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, şubelerden yapacağınız EFT işleminin çok yüksek maliyetleri olduğudur. EFT işlemini gerçekleştirirken, daha düşük maliyetler ile işlem yapmanızı tavsiye ediyoruz. Bunun için de internet bankacılığını kullanabilirsiniz.

Tüm Bankaların EFT Saatleri

Banka AdıEFT Başlangıç SaatiEFT Bitiş Saati
Ziraat Bankası08:3017:00
Halkbank08:0016:30
Vakıfbank09:0016:30
Yapı Kredi09:0016:45
Akbank09:0017:00
QNB Finansbank09:0017:15
Enpara09:0017:15
Denizbank08:3017:00
İş Bankası09:0017:00
TEB (CEPTETEB)09:0017:15
Odeabank08:3017:00
Garanti Bankası09:0017:15
ING Bank08:3017:15
HSBC09:0017:15
Burgan Bank09:0016:30
Kuveyt Türk Bankası09:0017:20
Şekerbank09:0015:59
Anadolubank08:0017:00
Alternatif Bank08:0017:00
Vakıf Katılım09:0017:15
Albaraka Türk09:0017:15
Tekstilbank (ICBC)08:3017:00

EFT İşlem Saatleri Neye Göre Belirleniyor?

EFT işlem saatleri, bankaların belirlemiş olduğu düzenlemelere göre değişiklik gösterebiliyor. Kimi banka saat 16’ya kadar izin verirken, bazı bankalar bu saati 17:30’a kadar esnetebiliyor. Elbette tüm bankalar da sundukları geç eft hizmetleri ile adından sıkça söz ettiriyor. Geç EFT işlemleri sayesinde, ilave ücretler ödeyerek EFT saatinin dışında işlem yapmak mümkün.

Tabi bu durum da oldukça yanlış anlaşılıyor. EFT işlem saatleri, bankanın belirlediği saatlerin dışına çıkamıyor. Sadece bu saatler içinde 30 dakikalık bir esneme yaparak geç kaldığınız işlemleri de “Geç EFT” adı altında değerlendirerek ilave komisyon ile işlem yapmanız sağlanıyor.

EFT Nedir, Hangi Günler Yapılır?

EFT, iki farklı banka arasında yapılan para transferi işlemidir. Durum böyle olunca da sadece mesai saatleri içinde ve hafta içi yapılabiliyor. Yani Cumartesi ve Pazar günü sadece ileri tarihli EFT talimatı verebiliyorsunuz. Cuma günü mesai bitiminden sonra yapacağınız tüm EFT işlemleri, en erken Pazartesi günü teslim edilecek şekilde belirlenebiliyor.

EFT günleri şöyle;

  • Pazartesi,
  • Salı,
  • Çarşamba,
  • Perşembe,
  • Cuma.

Bu günlerde hangi saat diliminde işlem yapabileceğinizi ise bir üst bölümdeki tablo ile anlatmaya çalıştık. Bu tabloya göre kullandığınız bankanın işlem saatlerini görebilirsiniz. EFT saatleri, para çıkışı olan banka için geçerlidir. Hangi bankadan gönderim yapıyorsanız, o bankanın saatlerini dikkate almanız gerekiyor.

Yaptığım EFT Karşı Tarafa Ne Zaman Ulaşır?

EFT saatleri ve mesai saatleri içinde yapmış olduğunu para transferi işlemi dakikalar içinde karşı tarafın hesabına ulaşır. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta karşı tarafın alıcı bilgileri doğru girmektir. IBAN numarasında yapacağınız bir hata, paranın ulaşmasına engel olabilir. Bunun için kopyala-yapıştır yaparken dikkatli olmalısınız.

Ayırca EFT ne zaman hesaba geçer başlıklı yazımızda bu konu hakkında birçok püf notkadan bahsettik. Eğer yapmış olduğunuz para transferi saatler geçmesine rağmen karşı tarafa ulaşmadıysa bir problem olabilir! Yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Yaptığım EFT Ulaşmazsa İptal Edebilir Miyim?

Eğer EFT işleminde bir problem varsa, bunun için ilk olarak müşteri hizmetleri ile görüşmeniz gerekiyor. Müşteri hizmetleri ile yapacağınız görüşmede para transferinin neden karşı tarafa ulaşmadığı konusunda bilgi edinebilirsiniz. Bunu yapmak için müşteri temsilcisi sizden EFT Sorgu No bilgisi isteyecektir. Bu bilgiye dekonttan ulaşabilirsiniz.

Eğer karşı tarafa ulaşmayan bir EFT işlemi varsa veya ileri tarihli bir talimatı iptal etmek istiyorsanız, EFT iptali başlıklı yazımızdaki detaylara da göz atabilirsiniz.

Resmi Tatillerde EFT Yapabilir Miyim?

EFT işleminin yalnızca mesai günlerinde ve mesai saatleri içinde yapılabileceğini vurgulamıştık. Bu sebeple, resmi tatil olarak kabul edilen günlerde EFT işlemi yapmanız mümkün değildir. Acil para göndermeniz gerekiyorsa ister cebe havale, isterseniz de havale işlemi yapabilirsiniz.

EFT işlemi yapamayacağınız resmi tatiller şöyle;

  • 23 Nisan
  • 1 Mayıs
  • 19 Mayıs
  • 15 Temmuz
  • 30 Ağustos
  • 29 Ekim
  • 1 Ocak

Geç EFT Nedir, Saat Kaça Kadar Yapılır?

Bankalar, EFT saatleri dışında kalan zaman dilimlerinde müşterilerini mağdur etmemek için ilave ücretler karşılığında yarım saat daha işlem yapmalarına hak tanıyor. Bu gibi durumlar da bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor. Eğer ödemeniz gerekenden daha fazla bir işlem ücreti ile karşı karşıya kaldıysanız, bu durumda geç EFT uygulamasına girmiş olabilirsiniz.

Zaten işlem yaptığınız sırada ekrana çıkacak uyarılar sayesinde normal EFT ve geç eft işlemi için ödeyeceğiniz ilave tutar hakkında bilgi ekrana düşecektir. Dilerseniz ilave komisyon ödememek için işlemi iptal ederek ileri tarih için talimat verebilirsiniz.

EFT Saatleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Geç EFT nedir, saat kaça kadar yapılır?

Geç eft işlemi, bankaların müşterilerine sunduğu ilave faydalardan biridir. Örneğin bir bankanın EFT saati 17:00’da bitiyorsa, banka ilave komisyon karşılığında bu işlem saatini yarım saat daha uzatabiliyor. İşlem ücretleri ise bankalara göre değişebiliyor.

EFT kaç dakikada hesaba geçer?

Yapmış olduğunuz EFT’nin hesaba geçmesi 10 dakikayı bulabilir. Bazı işlem yoğunluklarında bu süre yarım saate kadar uzayabilir. Daha uzun süre olduğu halde işlem tamamlanmadıysa müşteri hizmetleri ile görüşerek durumunu öğrenebilirsiniz.

EFT ve havale saatleri bankalarda aynı mıdır?

Bankalarda havale saati uygulaması yoktur. Tüm bankalarda 7 gün 24 saat boyunca herhangi bir kısıtlama olmaksızın havale yapabilirsiniz.

Gönderdiğim EFT’yi iptal edebilir miyim?

Evet, karşı tarafa ulaşmayan EFT talimatlarını müşteri hizmetlerini arayarak iptal edebilirsiniz. Eğer para karşı tarafa ulaştıysa bu işlemin iadesi mümkün olmayabiliyor. Bunun için detaylı bilgiyi bankanızın müşteri hizmetlerinden alabilirsiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yanıtlar

  1. Hüseyin D. avatarı
    Hüseyin D.

    TEB Bankası çok erken bitiriyor ya. Biraz zorlanıyorum yetişmek için ama yapacak birşey yok. Yakın zamanda güncelleme gelir mi?

  2. Tevfik avatarı
    Tevfik

    EFT saatlerini görünce veya duyunca aklıma bir üç kağıtçı tarafından kandırıldığım geliyor. Geçmiş zaman da arkadaşın birisi EFT saatleri geçti diyerek ücreti gönderdim gündüz düşer demesine rağmen, para gelmeden satışı teslim etmiştim. Ama son anda kendime geldim diyebilirim. Bu şekilde bilgilendirmeniz alışveriş yapanları çok daha fazla bilgilendiriyor.

  3. Melike avatarı
    Melike

    EFT Saatlerinde güncelleme mi oldu acaba? Bugün saat 17 civarlarında yaptığım bir EFT geri dönmüş. Sanırım pazartesiyi beklemek zorunda kalacağım.

    1. Mert avatarı
      Mert

      Merhabalar,

      EFT Saatleri başlıkta anlattığımız gibi güncel durumda.

      EFT saati geçtikten sonra yapılan EFT’ler geri dönmez, bir sonraki iş gününe kadar bekletilir. İlk iş gününde EFT yapacak kadar bakiyeniz varsa ödeme karşı tarafa yapılır. Sizin yaşadığınız sorun daha farklı. Hatalı bilgi girmiş olabilirsiniz. İyi günler.

Yorum yapın