E-haciz nasıl kaldırılır sorusu özellikle 2019 yılından itibaren hayatımıza tam anlamıyla girmiş durumda. Vergi daireleri, SGK müdürlükleri borçlarını ödemeyen mükelleflerin hesabına elektronik haciz uygulamasını başlattığından beri herkesin aklında ortak bir soru oluştu; E Haciz nasıl kalkar? Elektronik haciz sadece banka hesaplarına değil, iki farklı haciz yöntemiyle de karşımıza çıkıyor. Bunlardan en yaygın uygulanan yöntem banka hesaplarına uygulanan yöntem olsa da, araçlara ve tapulara da haciz işlemi uygulanabiliyor. Bu haciz durumunu da aynı şekilde e-devlet üzerinden görüntülemek mümkün. Yine altta vereceğimiz yöntemler ile elektronik haciz türleri ve nasıl kaldırabileceğinize dair bazı taktikler vermeye çalışacağız.
E-Haciz Nedir?
E-Haciz, adından da anlaşılacağı üzere elektronik haciz anlamına geliyor. Daha çok devlete olan ve günü geçmiş borçlarınız için elektronik haciz uygulaması yapılıyor. Diğer resmi kurumlar da bu işlemlere başvurabiliyor olsa da, şimdilik halk arasında da görülen haciz türlerinin başını vergi ve SGK borçları çekiyor diyebiliriz.
E haciz kaldırma yöntemi yalnızca bireysel banka hesaplarına değil, ticari hesaplara da uygulanabiliyor. Ayrıca haciz işlemi sadece TL hesaplara değil, USD, EURO cinsi döviz hesaplarına, altın ve yatırım hesaplarına da uygulanabiliyor. Genel mantık olarak banka hesaplarına elektronik ortamlarda el konulması anlamı da taşıyor.
İşlemler bu şekilde ilerliyor olsa da, aslında işin iç yüzü biraz daha farklı. Haciz dendiği zaman doğrudan paranın bloke olacağı anlamını çıkarıyor olmanız gayet normal. Fakat e-haciz uygulamasında banka hesabına uygulanan bloke sadece parayı kullanmanıza, çekmenize engel oluyor. Yani haczi uygulayan kurum parayı çekemiyor.
E-Haciz Olan Hesaptaki Para Ne Olur?
Hesabınıza elektronik haciz uygulanmışsa, bu durumda paranızı kullanamazsınız. Ancak ilk bölümde de ele aldığımız gibi, paranız halen daha sizindir. Burada amaç hesabınıza haciz işlemi uygulanarak borcunuzu ödemenizdir. Yani kurumlar hesabınızdaki paraya hiçbir şekilde müdahale edemez ve borç ödendikten sonra haciz kaldırılır. E-Haciz nasıl kaldırılır sorusunun aslında basit cevabını da bu şekilde vermiş sayılıyoruz.
E Haciz Nasıl Kaldırılır?
E haciz kaldırma işlemi tamamen borcun ödenip ödenmemesi ile ilgilidir. Banka hesaplarına uygulanan bir haciz işlemi olduğunu düşünüyorsanız, haczi koyan firma/kurum zaten e-devlet üzerinden de görüntülenecektir. Daha sonrasında bu firma ile görüşmeli, hacze mukabil tutarı öğrenmelisiniz. Basit yoldan cevap vermek gerekirse de, bu borcun ödenmemesi durumunda elektronik haciz işleminin devam edeceğini söylemek mümkün.
SGK E Haciz Nasıl Kaldırılır?
SGK e haciz uygulamasını yapan kurumlardan birisidir. SGK borcundan dolayı banka hesabınız bloke olmuşsa ilk yapmanız gereken SGK ile görüşmek olmalıdır. Daha sonrasında hacze mukabil tutar öğrenilerek ödeme yoluna başvurulmalıdır. Ödeme gücünüz bulunmuyorsa borcunuzu taksitlendirebilir, taksitlendirdikten hemen sonra borcun kalkması için ilgili kurumlara dilekçe verebilirsiniz.
Vergi Dairesi E Haciz Kaldırma
E haciz nasıl kaldırılır sorusuna sebep olan başlıca kurum aslında vergi daireleridir. Borçlarını ödemeyen vergi mükelleflerine defalarca elektronik ve fiziksel olarak tebligat gönderilir. Bu tebligatlar okunsa da, okunmasa da 15 gün içinde tebliğ edilmiş sayılacağından, aslında her türlü borcu kabul etmiş oluyorsunuz. Yine aynı şekilde e-devlet üzerinden gerekli sorgulamaları yaparak ödeme gücünüz bulunmuyorsa vergi dairelerinden mevcut borcunuzu taksitlendirebilirsiniz.
Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz
Eğer bankalarda hesabınız bulunmuyorsa veya başka sebeplerden dolayı araçlarınıza da elektronik haciz uygulaması yapılabiliyor. İlgili kurumlar bir veya birden fazla aracı olan mükelleflerinin borca karşılık gelebilecek araçlarına e haciz koyabiliyor. Yani sadece banka hesapları değil, arabalar da bu durumdan etkilenebiliyor. Sorgulamalar aynı sayfadan yapılabiliyor.
E-Haciz Kaldırma Nasıl Yapılır?
E haciz işlemi genel hatları ile incelendiğinde, kişilerin borcunu ödemesine yönelik işlemler olarak kabul ediliyor. İlgili kurumlar, borç ödenmeden banka hesaplarına uygulanan haciz işlemini kaldırmıyor. Zaten hesaba uygulanan haciz işlemi, sadece borcu ödemeniz için bir teminat olarak kabul ediliyor. Banka hesabınız dışında kurumlara başka teminatlar da gösterebilirseniz, hesabınızdaki bloke kaldırılabilir.
Bu teminatlar ev, araba gibi taşınmazlar da dahil olmak üzere kabul edilebiliyor. Bu aşamada kurumlar borcu yapılandırıyor ve yapılandırma bitmese de teminat aldıkları için haciz işlemini durdurabiliyor. Fakat teminat gösterilmeden veya borç ödemesi yapılmadan e haciz kaldırma işlemi maalesef yapılamıyor. Tüm yöntemler dahil olmak üzere haciz öğrenme işlemlerinizi e haciz sorgulama isimli yazımızdan yapabilirsiniz.
Yorum yapın