Doğalgaz faturası düşürme yöntemleri ve püf noktalar. Kış ayları yaklaşırken, özellikle doğalgaz ve elektrik gibi kalemlere yapılan %30’un üzerindeki zamlar, tüketicileri düşündürmeye başladı. Isınma ihtiyacının yoğun olarak karşılanması gereken aylara girerken, hem elektrik ile ısınan vatandaşlar, hem de doğalgaz kullanan vatandaşları fatura telaşı sardı. Zam gelmeden önce bile mininum ısınma ihtiyacının 300 TL’ye kadar dayanmış olması, zamlar ile beraber bu tutarın daha da artacağı anlamına geliyor. Elektrik ile ısınan vatandaşlarımız ise, geçen kıştan beri elektriğe gelen zamlardan korkar oldu. Eğer doğalgaz ile ısınıyorsanız, bu yazımız sayesinde doğalgaz faturasından nasıl tasarruf edeceğinizi aktaracağız. Evinizde yapacağınız ufak detaylar, ufak dokunuşlar sayesinde doğalgaz faturanızdan son derece tasarruf etmeniz mümkün. Peki bu detaylar neler? Doğalgaz faturası düşürme yöntemleri nelerdir?
Doğalgaz Faturası Düşürme Yöntemleri
Ülkemizde yakıt olarak doğalgaz kullanılmasına rağmen, yakıttaki fiyat yüksekliği kişileri tasarruf yapmaya yönlendiriyor. Ev, iş yerleri ve yaşam alanlarında doğalgaz kullananlar düşük meblağlı fatura gelmesi için tedbirler alıyor. En minimum seviyede fatura ödemek için alınması gereken tedbirler bulunsa da, bu tedbirler alındığında da tam olarak sıcaklık konforu sağlanamıyor. Tüm bunlara dikkat ederek doğalgaz faturasını düşürmek mümkün. Elbette faturamızı düşürürken, ısınma ihtiyacımızı da sonuna kadar karşılamalıyız.
Tavsiye Edilen Makale: Aktifbank Anında 15.000 TL Kredi!
Doğalgaz faturaları, gerekli önlemler alındığında düzenli olarak düşürülebilecek, hatta bu önlemleri kalıcı hale getirerek sürekli düşük faturalar ödemek mümkün olabiliyor. Bu önlemlerin bazıları yakıt taraflı olsa da, bazıları da doğrudan bizleri ilgilendiriyor. Eğer doğalgaz faturasını düşürmek istiyorum diyorsanız, sunacağımız püf noktaları uygulamalsınız. Güncel doğalgaz faturası düşürme yöntemleri şunlardır;
Doğalgaz Faturası Düşürme İçin Alınacak Önlemler
Doğalgaz için hem ısınmak hem de yüksek fatura ödemek istemeyenler, faturayı düşürmek için önlem alabilmektedir. Bu önlemler yaşam alanlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Yaşadığınız ortam, evinizin büyüklüğü, cephesi ve yalıtım durumu, elbette evin ısınma durumunu değiştirecektir. Bu sebeple önlemleri alırken, bu kriterlere de dikkat etmek gerekmektedir.
Bir ev için alınacak önlem ve tedbirler farklı olurken, iş yerleri ve kurumsal alanlar için alınacak önlemler farklı olabiliyor. Doğalgaz faturası az gelmesi için ne yapılmalı sorunuza verilebilecek en güzel cevap kullanımınızı minimum düzeye indirmektir. Bu sayede az bir fatura da ödemiş olacaksınız. Bunun yanı sıra az doğalgaz faturası ödemek için farklı tedbirler alabilirsiniz.
Bu tedbirlerden en etkilileri;
- Odaların ısı derecesini bir miktar azaltmak
- Oda kapılarının kapalı olmasını sağlamak
- Üşüme hissini azaltmak için sıcak içecekler tüketmek
- Radyatörün etrafını açıkta bırakmak
- Kombi peteklerinin havasını almak ve bakım yaptırmak
- Isı yalıtımı yaptırmak
Gibi detaylara önem vermek olacaktır. Yapılacak bu düzenlemelerle hem sıcaklık sağlanırken, hem de doğalgaz kullanımında tasarruf sağlanmış olur.
Doğalgazdan Tasarruf Yapmak İçin Yapılması Gerekenler
Doğalgazdan tasarruf yapmak için yalnızca teknik tedbirlerden yararlanmak yeterli olmuyorsa ev ortamındaki ısıyı kendiniz de takviye etme yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu takviye yöntemlerinden birisi, buhar yapmaktır.
Çaydanlıkta kaynayan suyu ev içinde buharını almak için kullanmak hem evin ısısına katkı sağlayacak ve kuruyan havayı nemlendirecektir. Doğalgazı tasarruflu kullanma yöntemleri arayışlarınız için kombiyi az yakmanız yeterli olacaktır. Ancak ısı seviyesi azaltıldığında ise ev veya yaşam alanındaki sıcaklık konforu azalmaktadır.
Oda Isısını Düşürmek
Evinizin tamamında uygulayacağınız bu tedbir ile doğalgaz faturası nasıl az gelir sorunuza cevap bulabilirsiniz. Yalnızca bir derece dahi olsa ısı seviyesini düşürmeniz, faturanızda gözle görünür bir değişim sağlayacaktır. Isı düşürmenin yanı sıra kullanmadığınız alanların peteklerini kapalı tutmak gazın az tüketilmesini sağlamaktadır.
Özellikle alçı kaplamalı duvarlara sahip olan yapılarda doğalgazın yüksek seviyede açılması grip olma riskini ortaya çıkarır. Evin çok sıcak olması duvarlarda terleme ve rutubet oluşmasını sağlayarak evde bulunan kişilerin sağlığını tehlikeye atmaktadır.
Bu sonuçları önlemek için kombinin ısı derecesini düşürerek hem hastalıktan korunabilir, hem de doğalgaz tüketimi nasıl azaltılır konusuna çözüm bulabilirsiniz. İş yerleri ve farklı mekanlarda da ısı seviyesini düşürmek kombi faturasından tasarruf etmenizde etki sağlamaktadır.
Oda Kapılarını Kapalı Tutmak
Odaların kapılarının kapalı tutulması, sıcak havanın dışarı çıkmasını engeller. Balkon olan odalarda sık sık balkon kapısının açılması temiz hava almak açısından gerekli olsa bile, kapı açıldığında soğuk hava içeri girerek kombinin verdiği sıcaklığı yok edecektir.
Oda kapılarının kapalı kalması ve dış mekana açılan kapılarda farklı bir takım önlemler almak sıcaklığın düşmesini engellediği gibi tasarrufu da sağlamaktadır.
Pencere ve kapılar için;
- Pencere etrafına sünger veya koruyucu bant takılması
- Kapı etrafına sünger gibi koruyucu bant çekilmesi
- Kapı altlarına paspas ve halı gibi setler çekilmesi
Sıcaklığın ev içinde kalması için yeterli olacaktır. Bu sayede kombinin evi ısıtması için daha hararetli yakılmasına gerek olmamaktadır.
Sıcak İçecekler Tüketmek
Kombi faturasından tasarruf etme yöntemlerinden biri de, sıcak içecek tüketimini artırmaktır. Evinizde ve iş yerlerinizde ortam ısısını stabil tutarak, sıcak bitki çayları takviyesiyle vücudunuzun ısınmasını sağlayabilirsiniz.
Radyatörlerin Etrafını Açıkta Bırakmak
Ev ve ofislerde doğalgaz nasıl az yakar sorunuz için alınacak olan önlemlerden biri de, peteklerin etrafını açıkta bırakmaktır. Eşya ya da başka materyallerin peteklerin ısı yaymasını engellemesi kombinin fazla yakılmasına sebep olmaktadır. Evdeki peteklerin önüne koltuk gibi hacim olarak büyük eşyalar yerleştirmek, ısının odaya yayılmasını engelleyen en büyük etkilerden birisidir.
Kombi Bakımını Yaptırmak
Mimarların yaptığı açıklamalara göre her yıl yapılması gereken kombi bakımı, petek temizliği ve baca temizliği doğalgaz faturasında %15’e yakın tasarruf sağlıyor. Yapılan periyodik bakımlar kullanıcıların hem güvenlik önlemi almasını hem de tasarruflu kombi kullanmasını sağlıyor.
Kombinin uzun ömürlü olmasını sağlayan periyodik kontrol ve bakım işlemleri kombiden randımanlı ve tasarruflu sıcaklık alınmasını sağlıyor. Doğalgaz kullanımını etkileyen faktörlerden biri de kombide birikmiş olan havanın boşaltılmasıdır.
Peteklerde biriken bu hava boşaltılmadığında petek içeriğinde dolaşması gereken sıcak sudan randıman alınamamasına sebep olmaktadır. Peteklerin havasının boşaltılması ile ısı derecesi az bile olsa ortam ısınmakta ve fatura tutarında düşme olmaktadır.
Isı Yalıtımı ile Doğalgaz Faturası Düşürme
Yapılarda uygulanan ısı yalıtımı işlemi artık evlerin daha sıcak olmasını sağlıyor. Kullanılan yalıtım maddelerinin kalite ve kalınlığı ısı sağlanmasında özel bir etki sağlıyor. Isı yalıtımıyla %50 oranında doğalgaz faturasında tasarruf sağlanabiliyor.
Sıcak Su Torbası Kullanımı Kişisel Sıcaklık İhtiyacınızı Karşılar
Doğalgaz kullanımında tasarruf etmeyi sağlayan tedbirler arasında sıcak su torbası kullanımı da yaygındır. Ev veya yaşam alanlarında bir kişi olanlar kombinin derecesini düşük tutarak, sıcak su torbası kullanarak vücutlarının ihtiyacı olan sıcaklığı sağlayabilmektedir. Bu sayede kombi faturası düşük gelecektir.
En Küçük Odada Kombi Yakarak Diğer Odalardaki Petekleri Kapatmak
Ev ortamında doğalgaz faturasını en aşağıya çekmek için, evin en küçük odasını kullanabilirsiniz. Tek ya da iki kişi olarak yaşadığınız alanda bu tedbiri alarak doğalgaz faturasından büyük anlamda tasarruf edebilirsiniz.
Yorum yapın