Cebe havale, bir kişinin banka hesabı olmasa dahi yine banka üzerinden ona para gönderebileceğiniz bir para transferi yöntemidir. Kişinin herhangi bir bankada hesabı bulunmuyor fakat para göndermeniz gerekiyorsa, cep telefonu ile gönderim yapabilir, ATM’den çekmesini sağlayabilirsiniz. Yani kişinin banka hesabı olmaması durumunda ona banka dışında yöntemlere gerek kalmadan para gönderemiyorsunuz. Hemen hemen tüm bankalarda aktif olan bu sistem sayesinde siz de düşük ücretlerle para gönderebilir, aynı şekilde ödeme alabilirsiniz. Bankalar arasında farklı isimlere sahip olsa da genel itibariyle cebe havale olarak adlandırılıyor. CepBank olarak da bilinen bu sistem sayesinde herhangi bir zaman veya gün kısıtlaması olmadan para gönderebiliyorsunuz. Peki cebe havale nasıl yapılır?
Cebe Havale Nasıl Yapılır, Nedir?
Cebe havale, bir diğer adıyla CepBank bir kişinin banka hesabı olmasa dahi internet veya mobil uygulama üzerinden para göndermenizi sağlayan bir uygulamadır. Cep telefonu numarası üzerinden yapacağınız kısa işlemler sayesinde rahatlıkla para transferi yapabiliyorsunuz. Kişinin TC kimlik ve cep telefonu numarasını girip, ardından göndermek istediğiniz tutarı yazıp onayladıktan sonra 10 dakika içinde para ulaşıyor.
Daha sonra kişi bu parayı göndermiş olduğunuz bankanın herhangi bir ATM’sinden çekebiliyor. Siz işlemi yaptıktan hemen sonra kişinin telefonuna bir şifre iletiliyor ve bu şifre sayesinde rahatlıkla her ATM’den çekim yapabiliyor. Banka, belirlemiş olduğu işlem ücretlerini ise havale işlemini gerçekleştiren kişiden tahsil ediyor.
CepBank, herkes tarafından bilinmese de aslında yaygın olarak kullanılan bir para transferi yöntemi. Özellikle de hafta sonu ve mesai saatleri dışında EFT işlemi yapılmadığı için kişiler cebe havale nasıl yapılır sorgusunu arayarak kişilerin cep telefonu numarasına ödeme yapmayı tercih edebiliyorlar. Peki cebe havale nasıl yapılıyor?
Cebe Havale Nasıl Yapılır?
İlk olarak belirtmeliyiz ki, bu işlemi yapabilmek için internet bankacılığınızın aktif olması gerekiyor. Günümüzde hemen hemen her banka müşterisinin de internet bankacılığını aktif olarak kullandığını düşünürsek, sorunsuz bir şekilde yapacağınız aşikar.
- İlk olarak internet bankacılığı veya mobil uygulamaya giriş yapılır
- Daha sonra menüden Para Transferleri adımı seçilir
- Karşımıza bir çok seçenek çıkacaktır
- Bu seçeneklerden CepBank veya Cebe Para Göndermeyi seçelim
- Daha sonra istenilen bilgileri tuşlayalım
- Kişinin telefon numarasını doğru yazalım (yanlış gidebilir)
- Tutarı da yazdıktan sonra işlemi tamamlayabilirsiniz
Üstte bahsetmiş olduğumuz işlemleri eksiksiz olarak yerine getirmeniz durumunda cepbank işlemi sorunsuz olarak tamamlanmış demektir. Karşı taraf 1-2 dakika içinde bilgilendirme mesajı alacak ve şifre tarafına iletilecektir.
Örnek Bilgilendirme Mesajı
Ahmet isimli müşterimiz cep telefonunuza para göndermiştir. XX Bankası ATM’lerinden parayı çekebilmek için kullanacağınız şifreniz 1234. Şifrenizi kimseyle paylaşmayın.
Cebe Gelen Havale Nasıl Çekilir?
Üstteki işlemleri tamamladıysanız cepbank işlemi sorunsuz olarak gerçekleşmiş demektir. Şimdi sıra geldi gönderilen bu parayı ATM’lerden çekmeye. İlk olarak dikkat etmeniz gereken durum aynı bankanın ATM’sine gitmektir. Farklı bankaların ATM’leri cebe gelen havaleyi çekmek için imkan tanımıyorlar.
Aynı bankanın herhangi bir ATM’sine gidip;
- Kartsız işlemler menüsüne giriş yapılır
- Kartsız işlem yazmıyorsa, giriş tuşuna basılır
- Hemen ardından para çekme butonuna basılır
- Cebe gelen para transferi seçilir
- Burada istenen bilgiler tuşlanır
- Cebinize gelen şifre yazılır ve para çekilir
Başka Bankaya Cepbank Nasıl Yapılır?
Başka bankaya cepbank nasıl yapılıyor diye soruyorsanız bu mümkün değildir. Cepbank sistemi de aynı havale gibi aynı bankalar arasında yapılır. Telefon numarasına gönderilen para yalnızca gönderimi yapılan bankanın ATM’lerinden çekilir.
CepBank İptali Nasıl Yapılır?
CepBank iptali de aynı şekilde çok kolay yapılmaktadır. Yine internet bankacılığı veya mobil uygulamaya giriş yaparak iptalini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer göndermiş olduğunuz tutar alıcı tarafından ATM’den çekilmişse bu işlem iptal edilmemektedir.
Müşteri hizmetlerini de arasanız, karşı taraf ödemeyi çoktan çektiği için işlemin iptali mümkün olmuyor. Bunun için de gönderim yaptığınız numarayı doğru yazmaya özen göstermeli, kontrol etmeden işlemi tamamlamamalısınız.
Cebe havale iptal etmek için;
- İnternet bankacılığına giriş yapılır,
- Para transferleri, cepbank bölümüne giriş yapılır,
- Bekleyen gönderiler seçeneği işaretlenir ve arama yapılır,
- Karşımıza gelen seçeneklerden iptal etmek istediğinizi seçebilirsiniz.
- Eğer karşı taraf parayı çekmişse gönderi burada görünmeyecektir.
- Tavsiye Makale: EFT İptali Nasıl Yapılır?
Cebe para gönderdiğiniz kişi, göndermiş olduğunuz tutarı 24 saat içinde çekmelidir. 24 saat içinde bu tutar ATM’lerden çekilmezse göndermiş olduğunuz tutar otomatik olarak iptal olur ve aynen hesabınıza iade edilir.
CepBank Limitleri Ne Kadardır?
CepBank işlem limitleri her banka için farklı belirlenebilir. Çoğu bankada günlük cebe havale gönderme işlem limi 1.000 TL ile sınırlandırılmıştır. Hatta bu işlem haftalık ve aylık olarak da bazı kısıtlamalara tabidir. Yoğun bir kullanım yapacaksanız pek mümkün olmadığı da söylenebilir. Bunun yerine Hafta Sonu EFT isimli makalemizden daha detaylı bilgi alabilir, alternatif yöntemleri tercih edebilirsiniz.
Cepbank yapmak istediğiniz menüye giriş yaptığınızda, anlık olarak en fazla ne kadar para çekebileceğinizi de ekranda görebilirsiniz. Aynı zamanda gönderi seçenekleri, ileri tarihli gönderi gibi bazı özellikleri de seçebiliyorsunuz. Bu seçimler de yine aynı şekilde bankanın belirlemiş olduğu limitler dahilinde uygulanabiliyor. 1.000 TL ve üzerinde gönderi yapmak için ise EFT veya havale seçeneklerinden birini tercih etmeniz gerekiyor.
Yorum yapın