Boşanan kadın babasından maaş alabilir mi diyorsanız, bir çok detay ile birlikte bu konuyu anlatmaya çalışacağız. Boşanan kadınlar, vefat eden babalarının maaşını alıp alamayacağını merak ediyor. Devletimiz, evlenip boşanmış kadınlarımızın boşandıktan sonra maddi zorluklar çekmemesi adına bazı adımlar atıyor ve hayatın içinde aktif olarak yer almaları hedeflenmektedir. Bu önlem ve yardımlardan bazıları, kadınların nafaka alması, evlenip boşandıktan sonra dul maaşı alması, boşandıktan sonra babasının maaşını alması olarak karşımıza çıkıyor. Eğer siz de eşinizden ayrıldıktan sonra vefat eden babanın maaşı alınır mı diyorsanız, yazımızın devamında yer alan taktikleri uygulayabilirsiniz. Tabii bu tarz yardımları almak, babadan maaş almak istiyorsanız bazı gereklilikleri ve devletin istediği şartları da yerine getirmeniz gerekiyor.
Boşanan Kadın Babasından Maaş Alabilir Mi?
Eşinden boşanan kadın babasının maaşını alabilir mi diyorsanız, ilk başta da söylediğimiz gibi bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Bu şartlardan yazımızın devamında bahsedeceğiz. Öncelikle kadınlara yapılan yardımlardan ve eşinden boşandıktan sonra kazandığı haklardan bahsedelim. Bu hakların tamamı devlet tarafından karşılandığı gibi, yardımların alınması için şartların yerine getirilmesi zorunludur. Bu şartlar yerine getirilmiyorsa maalesef bu haklardan faydalanamıyorsunuz.
İlk olarak sorumuza cevap verelim. Eşinden boşanan bir kadın, babasının maaşını alabilir. Eğer kişi eşinden boşandığı sırada babası hayatta ise, babasına bağlanmış olan maaşın bir kısmını alabilir. Bu maaşı alabilmek için kadının emekli olmaması, babasının emekli olması, eşinden boşanmış olması ve kesinlikle aynı evde yaşamıyor olması gerekiyor. Aynı evde yaşayan veya sahte boşanma düzenleyenler bundan faydalanamıyor.
Eğer sahte bir boşanma organize ederek maaş alma yöntemine başvurursanız, tespit edilmesi durumunda büyük cezaları bulunuyor. Şimdiye kadar almış olduğunuz tüm maaşları devlete geri ödemeniz de gerekiyor.
Kadınlara Yapılan Yardımlar Nelerdir?
Kadınlar, eşlerinden boşandıktan sonra maddi ihtiyaçlarını karşılayabilsinler diye devlet tarafından bir çok imkan tanınıyor. Boşanma sırasında nafaka gibi bazı taleplerde de bulunabiliyorlar. Aynı zamanda devletimiz de, boşanan kişilere babasının maaşını bağlayabiliyor ve bu sayede siz de maddi ihtiyaçlarınızı karşılıyorsunuz.
Boşanan kadın babasından maaş alabilir mi?
Evet alabilir. Aynı zamanda diğer yardımlar da şunlardır;
- Dul aylığı bağlanması
- Vefat eden babasının maaşını alması
- Hayatta olan babasının maaşının bir bölümünü alması
- Nafaka
Babanın Maaşını Almak İçin Gerekli Şartlar Neler?
Yazımızın giriş bölümünde de belirttiğimiz gibi, bu maaşları alabilmek için devletin istediği şartların tamamını yerine getiriyor olmalısınız. Bu şartlardan birini bile yerine getirmezseniz, maalesef bu haklardan faydalanamıyorsunuz.
Boşanan kadın babasından maaş alabilir mi?
İşte şartlar;
- Kadının herhangi bir yerde çalışmıyor olması
- Aylık düzenli / sabit geliri olmaması
- Vefat etmiş babasının en az bir kurumdan sosyal güvencesi
- Boşanan kadın devlet memuru olmamalı
- SGK veya başka bir sosyal güvencesi olmamalı
- Emekli olmaması, babasının emekli olması
- Boşandıktan sonra tekrar evlilik yapmaması
Boşanan kadının babasından maaş alabilmesi için gerekli şartlardır. Bu şartları yerine getirmeyen kadınlar maalesef babalarından maaş alamıyor. Bunun haricinde ilave şartlar olup olmadığını da yine maaşı bağlayacak olan ilgili kurumlardan öğrenebiliyorsunuz.
Erkek Çocuklar Babasının Maaşını Alabilir Mi?
Erkek çocuklar da vefat eden babasının maaşını alabiliyor. Fakat 25 yaşın altında olması gerekiyor. Bu çocuklar devlet tarafından güvence altına alınıyor ve ayrıca varsa babalarının maaşlarını alabiliyor. Bu çocuklar için aranan şartlar da şöyle;
- Lisede eğitim görenler için 20 yaşına kadar destek
- Üniversitede eğitim gören veya mezun olanlar için 25 yaşına kadar destek
- Herhangi bir gelirinin olmaması
- Ölen kişinin kredi borcu ne olur?
Boşanan Kadın Babasından Maaş Alabilir Mi? % Kaç?
Boşanan kadınların babalarından maaş alabilmeleri için gerekli şartları üstte belirttik. Bu şartların haricinde, maaşı alınacak kişinin sosyal durumu da oldukça önemli. Hangi sosyal güvenlik kurumundan ne kadar maaş aldığı, memur emeklisi olup olmadığı da oldukça önemli. Aynı zamanda kendisi SGK veya Bağkur emeklisi olan kadınlar, babaları eğer emekli sandığından emekli ise bu maaşı da ilave olarak alabilirler.
Hatta kadınların 3 maaş alma hakkı bile vardır. Kendisi SGK’dan emekli bir kadın, vefat eden Bağkurlu eşinin maaşını da alabilir. Eğer babası da Emekli Sandığından emekli aylığı alıyorsa, daha sonra bu maaşı da alma hakkı bulunuyor.
Maaşlardan yapılan kesinti, annenin ve çocukların hayatta olması, aldığı maaş oranına göre değişiklik gösteriyor. Şimdi tüm ihtimalleri göz önünde bulundurarak babadan alınan maaş ne kadar kesilir, % kaç kesinti olur hepsini inceleyelim.
- Maaş alacak çocuğu bulunmayan bir anne %75
- Anne hayatta ise %50
- Boşanan kadın babasının maaşının %25’ini alabilir
- Anne hayatta değilse %50’sini alabilir.
Hangi Durumlarda Kadınların Babasından Aldığı Maaş Kesilir?
Babasından aldığı maaşı haksız yere elde eden kişilerden daha sonra bu maaş kesilebiliyor. Bu maaşı almak için üstte de belirttiğimiz gibi bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Maaş bağlandıktan sonra bu şartlar bozulursa, doğal olarak maaşınız da kesiliyor. Bu durumu sizlerin bildirmesi, haksız yere maaş almaması gerekiyor. Eğer bildirmezseniz, daha sonra aradaki fark hesaplanarak sizlerden tahsil edilebiliyor.
Boşanmış Kadın Babasının Maaşını Nasıl Alır?
Eğer boşandıktan sonra babamın maaşını alabilir miyim diyorsanız, bunun için başvuruyu da sizin yapmanız gerekiyor. Devlet, boşanan kişilere maaş bağlama işini kendi kafasına göre değil, yapılan başvurulara göre değerlendirme yapıyor.
Yani eğer maaşını almak istediğiniz vefat eden bir yakınınız bulunuyorsa, bunun için ilgili bakanlıklar veya SGK müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekiyor. Emekli sandığı için maaş başvuruları deneyimli kişilerden destek alarak yapılırsa daha faydalı olacaktır.
Aynı zamanda 2020 yılında dul maaşı ne kadar diye soranlar için 550 TL olmuştur diyebiliriz. Geçen sene 500 TL olarak ödenen bu maaş, 2020 yılında enflasyon oranı da göz önünde bulundurularak 550 TL’ye çıkarılmıştır. Bunun için de hiçbir gelirinizin olmaması ve sosyal güvencenizin bulunmaması gerekiyor.
Yorum yapın