Borca Batık Mirasın Reddi Nasıl Yapılır?

borca batık mirasın reddi

Borca batık mirasın reddi nedir, borca batık miras ve reddi miras hakkında tüm bilgiler tüm detayları ile yazımızda yer alıyor. Yakınları ölen kimseler, miras kalması durumunda gerekli işlemleri yerine getirerek mirası üstlenebiliyor. Ancak mirası üstlenmek demek, vefat eden kişinin hem mal varlığı, hem de borçları ile beraber mirasın üstlenildiği anlamına gelebiliyor. Bazı durumlarda ise, kişinin banka hesabındaki düşük tutarlı bile olsa parasal durum kabul edilerek, kişinin mirasçılarına aktarılıyor. Böylelikle de miras kabul edilmiş oluyor. Ancak vefat eden kişinin borçları, mal varlığından daha yüksekse bu miras, borca batık miras olarak kabul edilebiliyor. Bu sebeple kişinin vefat etmeden önce gelen kredi, kredi kartı ve diğer borçları tüm mirasçılarına eşit olarak dağıtılmış sayılıyor. Bu gibi durumlarda ise vefat eden kişinin yakınları mirasın borca batık olduğunu öne sürerek mirası reddetmek yani hukuksal adı ile reddi miras yapmak isteyebiliyor. Peki borca batık miras nedir? Borca batık mirasın reddi nasıl yapılır?

Borca Batık Miras Nedir?

Vefat eden kişinin tüm mal varlığı, aktif veya pasif olmak üzere değerlendirilerek bu kişinin mirasını oluşturur. Miras, yalnızca vefat eden kişinin mal varlığını değil, borçlarını da kapsamaktadır. Diğer bir tabir ile ifade etmek gerekirse, vefat eden kişinin mal varlığı ve alacakları, borçlarından daha az miktarda ise bu kişinin mirası Borca Batık Miras olarak kabul edilmektedir. Yani miras kabul edilirse, ölen kişinin hem mal varlığı hem de borçları mirasçılara eşit şekilde pay edilerek aktarılmış olur.



Tavsiye Edilen Makale: Kefil Olunan Kişi Ölürse Ne Olur?

Borca Batık Miras‘tan kurtulmak için bazı hukuksal süreçler mevcut. Örneğin kişi vefat ettikten hemen sonra reddi miras yaparak bu kişinin borçlarından kurtulabilirsiniz. Ancak reddi miras yapabilmek için de 3 aylık bir zaman diliminiz var. Kişi vefat ettikten sonra 3 aylık zaman dilimini kaçırırsanız, kişinin miraslarını borç ve alacakları ile beraber kabul etmiş sayılıyorsunuz. Bu aşamadan sonra ise ölen kişinin borçlarından kurtulmak için başka yollar denemeli, davalar açarak hakkınızı hukuk önünde aramanız gerekiyor.

Borca Batık Mirasın Reddi Nasıl Yapılır?

Vefat eden kişinin mirasının borca batık olduğu kesin bir şekilde biliniyor ve miras almak için mirasçılar herhangi bir eylemde bulunmuyorsa, kanunlar bu mirasın otomatik olarak reddedildiğini göstermektedir. Ancak bazı durumlar var ki, kişilerin en çok yaptığı hataların da başında gelmektedir. Örneğin vefat eden kişinin kredi borçlarından dolayı borca batıksa, mirasçılar da kişi vefat ettikten sonra banka hesapları, gayrimenkulleri gibi miraslarından paylarını alarak bu miras üzerinden işlem yaparsa mirası da otomatik olarak kabul etmiş sayılmaktadır. Bu sebeple de kişiler öncelikle miras konusunda bilgilenmelidir.

mirasın borca batık olması

Eğer kişinin mirasının borca batık olduğunu biliniyorsa, borca batık mirasın reddi yapılabilir. Zaman aşımına uğramadan, kişi vefat ettikten 3 ay içinde mirasçılar, reddi miras davası açarak kişinin hem alacak hem de borçlarından muaf olabilirler. Ancak bu süre geçerse veya kişiler mirası kabul edecek davranışlar sergilerse, bu kişilerin de mirası reddetmek gibi bir hakları olmadığını net bir şekilde söyleyebiliriz.

Borca Batık Mirasın Reddi ve Reddi Miras Nedir?

Reddi miras, kişinin vefat ettikten sonra bıraktığı mirasın borca batık olması durumunda uygulanan hukuksal bir süreçtir. Eğer kişinin bıraktığı mirastan bir pay almıyor ve işlem yapmıyorsanız mirasın otomatik olarak reddedildiği söylenir. Ancak yine de kişi vefat ettikten sonraki 3 aylık zaman diliminde reddi miras yaparak kişinin gerek bankadaki parası, gerek gayrimenkulleri, gerekse de borçlarından sorumlu olmazsınız. Peki reddi miras yaparsak, kişinin maaşını almaya engel olur mu? Reddi miras emekli maaşı almaya engel midir? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Reddi Miras Maaş Almaya Engel Olur Mu?

Bu durum tamamen farklı kabul edilen bir durumdur. Eğer vefat eden kişinin mirası borca batıksa ve bu mirası reddetmek istiyorsanız rahatlıkla reddedebilir ve kişinin maaşını almaya (yasal hakkınız varsa) devam edebilirsiniz. Zira vefat eden kişinin yaşadığı süreçte bakmakla sorumlu olduğu kişiler varsa (Eş, Çocuk) bu kişilerin haklarından faydalanmaya devam etmesi sağlanır. Kişi vefat ettikten sonra reddi miras yapılsa da, yasal olarak hakları olan kişiler, yasal olarak belirlenen sınırlar dahilinde maaşını almaya devam edebilir.

Tavsiye Edilen Makale: İşsizlik Maaşına İcra Gelir Mi?

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum yapın