Bireysel banka hesabı nasıl açılır? Banka hesabı açmak hakkında bilgiler. Bankalar, hayatımızın çoğu alanında kullandığımız kurumlar haline gelmiş durumda. Gerek alışverişlerde, gerek günlük harcamalarda, gerekse de bazı ödemelerimizde bankaları kullanıyoruz. Bankalarda açtığımız hesaplar sayesinde, bankanın bir çok özelliğinden de faydalanabiliyoruz. En önemli özelliklerden birisi de İnternet ve Mobil bankacılık özelliğidir. Bu özellik sayesinde bankacılık işlemlerimizi şubelere gitmeden, evde veya iş yerinde oturduğumuz yerden halledebiliyoruz. Bireysel hesaplarımızı yönetebiliyor, başka hesap veya bankalara para transferi de yapabiliyoruz. Aynı zamanda bireysel hesap açma işlemi yaparak birikim yapabiliyor, birikimlerimizi online kontrol edebiliyoruz. Peki bireysel banka hesabı nasıl açılır? Hep birlikte inceleyelim.
Banka Hesabı Nedir?
Banka hesabı, bankaların şubelerine giderek açabileceğimiz bir banka ürünüdür. Banka hesapları sayesinde para yatırabilir, para transferi yapabilir, doviz alım satım işlemlerinin tamamını gerçekleştirebiliriz. Bankalardaki adı Vadesiz Hesap olan bireysel banka hesabı, 18 yaşını doldurmuş herkes tarafından rahatlıkla açılabilir ve kullanılabilir. Banka hesabı açmak için bankaların şubelerini ziyaret edebilirsiniz.
Ancak teknolojik gelişmeler ile artık banka hesabı açmak oldukça kolay hale geldi. Teknolojik gelişimler ile beraber şubesiz bankacılık modeli de hayatımıza girmiş oldu. Herhangi bir şubesi bulunmayan dijital bankalar sayesinde İnternet üzerinden de hesap açabiliyoruz. Enpara.com ve CEPTETEB dijital bankaları sayesinde bir form dolduruyor ve hemen arkasından 1 hafta içinde banka yetkilileri sizi evinizde veya dilediğiniz başka bir yerde ziyaret ederek hesabınızı açıyor, kartınızı adresinize yönlendirebiliyor. Ancak yine de hesap açarken gereken bilgi ve belgeler şunlardır;
- Nüfus cüzdanı ve fotokopisi,
- İkametgah belgesi,
- Açık adres ve iletişim bilgileri,
- 1 adet sabit telefon numarası (varsa),
- Mesleki bilgileriniz,
- Gelir Belgesi (hesap açılışında zorunlu değildir).
Bu gibi belgeler ile anında hesap açma işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Aynı zamanda gelir belgesini de ilave olarak sunabilirseniz, hesap açılışı sırasında kredi kartı başvurusu da yaparak kredi kartı kullanımına başlayabilirsiniz. Kredi kartının onaylanıp onaylanmaması yine banka ile alakalı bir durumdur. Peki banka hesabı nasıl açılır?
Bireysel Banka Hesabı Nasıl Açılır?
Bankacılık sisteminin gelişmişliği açısından ülkemiz son derece başarılı bir ülkedir. Dolayısıyla birçok bankacılık işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir. Bir bankada bireysel hesap açtırabilmek için 18 yaşını doldurmuş bir vatandaşın TC Nüfus Cüzdanı veya Nüfus kartı ile banka şubelerine başvuru yapması yeterlidir. Banka şubelerinde ise dakikalar içinde dilediğiniz hesap türlerinden birisini açabilirsiniz.
Hatta artık geçici kartlar da kullanıma sunulmuştur. Bu sayede, kargolama süresi olan 15 günlük süreci beklemeden şubelerden anında kart teslim alabiliyor, yeni kartınız gelene kadar tüm para yatırma ve çekme işlemlerini ATM’ler üzerinden halledebiliyorsunuz. Hesap açarken ihtiyacınız olan tek belge TC Nüfus Cüzdanı ve fotokopisidir.
Müşteriden Talep edilebilecek Ek Hususlar
Bununla birlikte birçok banka, müşterilerinden bazı kişisel bilgiler talep etmektedir. Genellikle telefon numarası ve adres bilgisi müşterilerden istenen bilgilerdir. Eğer sabit numara kullanıyorsanız bunu da ilave olarak bankaya sunabilirsiniz. Ancak bireysel banka hesabı olduğundan ötürü, banka sabit numarayı zorunlu tutmayacaktır. Bunun yerine aktif olarak kullandığınız cep telefonu numarasını vermeli ve İnternet bankacılığı kullanımını da istiyorsanız açtırmalısınız. Bunu da banka çalışanına hesap açılışı sırasında iletmeniz gerekiyor.
Bireysel Müşteri Sözleşmesi
Bu işlemlerin ardından banka görevlisi tarafından bireysel müşteri sözleşmesi müşteriye verilir. Bu sözleşmede kullanılacak ürün ve hizmetler anlatılır. Ayrıca uygulanacak faiz oranları ve kampanyalar bu sözleşmede yer alır. Bu nedenle ileride herhangi bir sıkıntı doğmaması açısından bu sözleşmenin dikkatli bir şekilde okunması gerekmektedir.
Tüm bu işlemlerin ardından bireysel hesap açılır ve müşteriye hesap cüzdanı verilir. Ardından Belli bir iş günü dahilinde müşterinin adresine Banka Kartı gönderilir. Gönderilen bu banka kartı telefon bankacılığı veya internet şubesi aracılığıyla aktif edilir ve kullanıma açılır. Dilerseniz bu süreci atlatmak için, bankanın geçici kart uygulamasının olup olmadığını sorabilir, asıl kart gelene kadar geçici kart kullanabilirsiniz.
Banka kartının internet üzerinden yapılacak alışverişlere açılması için ilgili bankanın internet veya mobil şubesi üzerinden kart, internet alışverişlerine açılabilir. Dilerseniz bu seçeneği daha sonra Mobil veya İnternet bankacılığı üzerinden kapatabilirsiniz.
Bireysel Banka Hesabı Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1- Bireysel hesap açarken bankaların ATM ve Şube sayılarının bilinmesi önem arz etmektedir. Bankaların ATM ve şube sayısının az olması banka hizmetlerinden yararlanma imkanını zorlaştırmaktadır. İhtiyaçlarınızı analiz ederek, çevrenizde rahatlıkla erişim sağlayabileceğiniz bankaları tercih etmelisiniz.
2- Bazı bankalar EFT ve Havale gibi bazı bankacılık işlemlerinden ek ücret talep etmektedir. Bu nedenle bireysel hesap açmadan önce bankalar araştırılmalı ve işlemlerden ek ücret isteyen bankalar öğrenilmelidir. Dilerseniz EFT ve Havale ücreti almayan bankalar isimli makalemizden faydalanarak bu bankaları tercih edebilirsiniz.
Tavsiye Edilen Makale: Havale ve EFT Ücreti Almayan Bankalar
3- Bireysel hesap açarken dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeri yıllık hesap işletim ücreti dir. Bireysel hesap açmadan önce banka görevlisinden bankanın hesap işletim ücreti talep edip etmediği konusunda mutlaka önceden bilgi alınmalıdır. Aksi takdirde müşteriden habersiz hesaptan eksilecek olan hesap işletim ücreti müşteri tarafından hoş karşılanmayabilir. Hesap işletim ücretleri genellikle otomatik ödeme talimatı verildiğinde bankalardan alınmayan bir ücrettir.
4- Bankalar müşteri sayısını arttırabilmek için birçok kampanya düzenliyor. Böylece müşterilerine çeşitli ayrıcalıklar tanıyan bankalar müşteri sayısını arttırıyor. Dolayısıyla bireysel hesap açmak için banka arayan müşterilerin bu ayrıcalık ve kampanyalardan haberdar olması müşteri açısından avantajlı olabilir. Ek puan kazanımı, kredi kartı başvurusu gibi kampanyaları takip ederek bu bankaları tercih edebilrisiniz.
Yorum yapın