Banka Kartında Hesap Numarası Nerede Yazar?

banka kartında hesap numarası nerede yazar

Banka kartında hesap numarası nerede yazar? Banka kartları, sık sık kullandığımız ve ATM üzerinden para yatırıp çekmeye yarayan araçlardan birisidir. Bankada hesap açan herkesin kullanabildiği banka kartları, güvenlik konusunda da son dönemlerde daha rahat kullanılabilir hale gelmiştir. Durum böyle olunca da kart kullanımı daha da yaygınlaşmış, yaşça ilerlemiş kişiler tarafından bile yoğun olarak kullanılır hale gelmiştir. Ancak banka kartları hakkında da bilmeniz gereken bazı şeyler elbette bulunuyor. En çok sorulan sorulardan birisi ise banka kartında hesap numarası nerede yazar olarak karşımıza çıkıyor. Bu konu hakkında ise doğru bilinen bir yanlışın önüne geçecek, banka kartında hesap numarasının yazıp yazmadığı konusunda detaylı bilgiler vereceğiz.

Banka Kartında Hesap Numarası Nerede Yazar?

Hesap numarası bir banka kartında olması gereken en önemli özelliktir. Özellikle ATM yoluyla yapılacak para transferleri ve alışveriş için oldukça önemlidir. Çünkü hesap sahibi bu numara sayesinde işlemlerini kolayca gerçekleştirebiliyor. Hesap numarası bir banka kartı için olmazsa olmazlardandır. İster ticari işlemleriniz için isterseniz de bireysel işlemleriniz için kullanın. Bugün hesap numarası sayesinde sayısız işlem gerçekleştiriliyor. Peki, banka kartında hesap numarası nerede yazar? Hesap numarası ilgili banka kartınıza ait olan hesap kartında yazıyor. Ancak her banka hesap numarasını kartın üzerine yazmaz. Bu durumda müşteri hizmetlerini arayarak hesap numaranızı öğrenebilirsiniz.



Banka kartı üzerinde yer alan çoğu bilgi, hesabınızdan bağımsız bilgilerdir. Örneğin Yapı Kredi bankası ATM kartının üzerinde kart numarası, son kullanma tarihi ve bunun yanı sıra müşteri numarası yer alır. Ancak müşteri numarası, sizlerin hesap numaranız değildir. Müşteri numarası sayesinde bankacılık işlemlerinizi yapabilir ancak para transferi işlemlerinde bu numarası kullanamazsınız. Peki hesap numarası nasıl öğrenilir?

Kart Numarası ve Hesap Numarası Arasındaki Fark Nedir?

Hem kredi kartı hem de bankamatik kartlarında yer alan kart numarası kartınızın üst kısmında 16 basamaklı kaba ve belirgin bir şekilde 4’er haneye ayrılarak yazılmıştır. Ancak hesap numarası kartın alt kısmında ad ve soyadınızın yazdığı bölümün yanında yer alıyor. O yüzden işlem yapacağınız zaman kart numarası ile hesap numarası birbirine karıştırılmamalıdır. İlk kez hesap açacaklar için bu durum oldukça önemlidir.

Eğer bir kişiden para transferi bekliyorsanız, bu kişiye kart numaranızı asla vermemelisiniz. Keza kart numarası üzerinden para transferi işlemi yapılmasının imkanı yoktur. Bu sebeple bankanızı arayarak veya mobil bankacılık üzerinden hesap numarası ve IBAN numarası öğrenebilir, karşı tarafa bu numarayı iletebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Makale: IBAN No Nerede Yazar?

Hesap Numarası Kaç Hanelidir?

banka kartında hesap no yazar mı?

Hesap numarası hesap sahibinin adı ve soyadının yazdığı bölümün yanında 16 hane şeklinde yer alır. Bazı kartlarda isim ve soy ismin altında yer alabilir. Burada bulunan 16 hanenin ilk dört basamağı şube kodunu oluşturuyor. Kalan 12 hane ise hesap numarasının kendisidir. 12 hanelik bölümün ilk 8 basamağı müşteri numarasını içeriyor. Son dört rakam ise ek hesaptır. Bu durumda müşteri numarası ve ek hesap numarası birleşince hesap numarası meydana geliyor.

Ancak çoğu bankanın hesap numarası stili farklı olduğu için, hesap numaranızı doğru bir şekilde öğrenebilmek adına eğer kullanıyorsanız İnternet Bankacılığı veya Mobil Bankacılık uygulamalarını tercih edebilirsiniz. Bu ikisinden birini kullanmıyorsanız da müşteri hizmetlerini arayarak hesap bilgilerini talep edebilirsiniz.

Hesap Numarasını Öğrenme Yolları

Eğer ilk kez bir hesap açtıysanız banka kartınızda hesap numarası nerede yazar sorusunun cevabı daha da önem kazanıyor. Hesap numaranız kartınızda yazmıyorsa bunu öğrenmenin çeşitli yolları vardır. Hesap numarası kartınızda yazmıyorsa ilk olarak kullandığınız bankanın müşteri hizmetlerini arayarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca doğrudan şubeye giderek müşteri temsilcileri yoluyla öğrenmeniz mümkündür. Bunun dışında öğreneceğiniz yollardan birisi de internet bankacılığı ve mobil bankacılıktır. Bankanız aracılığı ile bir internet bankacılığı hesabı açtıktan sonra hesaplarım, vadesiz hesaplarım bölümüne tıklayarak hem IBAN numaranızı hem de hesap numaranızı görebilirsiniz. Ayrıca ATM’ler yoluyla da hesap numaranızı kolayca bulabilirsiniz.

IBAN Numarası Nedir?

IBAN numarası ilk iki basamağı harflerden oluşan ve sonraki basamakları sayılardan oluşan standart bir hesap numarasıdır. IBAN numarasının amacı para transferlerinin yanlış hesaba yapılmasını önlemek içindir. İlk kez 2010 yılında kullanılmaya başlanan ve Avrupa birliği tarafından kabul edilen bir hesap numarası türüdür. Dünya üzerinde her ülkenin IBAN numarasının ilk iki harfi farklıdır. Türkiye’de ise TR şeklinde geçiyor. Yani TR ülkeyi temsil ediyor. Geriye kalan 24 hane Türkiye’de kullanılan IBAN numarasıdır. İnternet bankacılığında birçok para transferi, döviz, altın, tahvil ve hisse senedi gibi işlemler gerçekleştiriliyor. Bu işlemler hesap ve IBAN numaranız olmadan gerçekleştirilemez. Kredi kartından uçak veya otobüs bileti almak için kart numarası ve kişisel bilgileriniz istenebilir. IBAN numarası ünlü alışveriş sitelerinden ürün almak için de size lazım olacaktır. Artık çoğu firma havale ve EFT gibi yöntemleri tercih ediyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum yapın