Banka Haciz İşlemleri Ne Zaman Başlar?

banka haciz işlemleri ne zaman başlar

Banka haciz işlemleri, banka haciz işlemlerini ne zaman başlatır? Bankalar, kredi veya kredi kartı kullanımı yaptırdığı sırada müşterilerine bir çok sözleşme ve sayfalar dolusu kağıt imzalatır. Bu sözleşmelerin temel amacı, kredi veya kredi kartı kullanırken dikkat etmeniz gerekenler olsa da, ilerleyen dönemlerde ödeme problemi yaşadığınızda da izlenecek yol hakkında bilgiler de içeriyor. Örneğin kredi borcunun gecikmeye girmesi veya kart borcunun ödenmemesi gibi durumlarda bankanın ne gibi yasal hakları olduğunu, bu işlemleri nasıl yöneteceğine dair bilgiler yer alıyor. Sizler de bu sözleşmeleri imzalayarak bankaların sunduğu tüm şartları kabul etmiş sayılıyor, ödeme gecikmesi yaşadığınızda başınıza gelebilecek yasal sürece de dahil olmuş oluyorsunuz. Peki bankalar haciz işlemlerine ne zaman başlar? Banka haciz işlemi hakkında bilgiler.

Banka Haciz İşlemleri Ne Zaman Başlar?

Bankacılık işlemlerini birçoğumuz kullanmaktayız. Doğru ve bilinçli kullanımlar hayatımıza kolaylıkları da beraberinde getirmektedir. Ancak ödeme gücümüzün üzerinde bankacılık ürünlerinin kullanılması bizi ciddi anlamda sıkıntılara sokabiliyor. Hacze geçilmeden önceki süreç aslında birçok bankada aynı mantıkla işler. Kredi borcunun ödenmemesi, haciz işlemlerinin direkt olarak başlaması anlamını da taşımıyor.



Tavsiye Edilen Makale: Kredi Yasal Takip Süreci

Bir çok kişi kredi borcunu geciktirdiği zaman aynı endişeleri taşısa da, aslında bu süreç daha çok sizin ödeme yapmanıza yönelik olarak işliyor. Yani ödeme yapmadığınız an yasal takip başlatmak yerine, banka tarafınıza ulaşarak borcunuzu ödemeniz gerektiğini söylüyor ve yasal takip başlamadan ödemeyi almaya çalışıyor. Siz de bu seçenekleri değerlendirerek borcunuzu ödeme yoluna giderseniz borç takibe düşmeden halledebilirsiniz.

Gecikmedeki Banka Borcuna Ne Olur?

Gecikmede olan bir kredili ürününüz için banka size birçok kez uyarıda bulunuyor. Örneğin kredi ödemenizi gününde yapmadınız, öncelikle size mesajla ödemenizin yapılmadığı hatırlatılıyor buna rağmen halen ödemediyseniz arama ihtarları başlıyor. Gün içerisinde ilgili banka tarafından defalarca aranıyorsunuz. Haciz işlemleri çok sonraki aşamadır ve bankanın bu aşamaya geçmesi için sizinle hiç bir şekilde anlaşamıyor olması gerekiyor.

Banka aylar boyunca sizden dönüş alamıyor ve ödeme alamıyorsa ancak bu zaman haciz işlemlerini başlatıyor. Eğer sizler de ödeme yapma niyetinde iseniz bu süreci iyi kullanarak ödemenizi yapabilir, yasal takipten kurtulabilirsiniz. Geç ödeme yaptığınızda banka siciliniz bozulsa da, devam eden aylarda yapacağınız düzenli ödemeler sicili olumlu etkiler.

Kredi Borcumu Ödeyemiyorum, Ne Yapmalıyım?

Öncelikle mutlaka bankanızla anlaşma yoluna gidin ve mutlaka kredinizi yeniden yapılandırın. Birçok banka krediler ve kredi kartları için yeniden yapılandırma imkanı sunuyor. Uygun vadelerde ödeme kolaylığı için yapılandırabiliyorsunuz. Buna rağmen yine de ödemediyseniz buradan sonrasında yasal süreç devreye giriyor. Banka haciz işlemleri başlatmadan kredi borcunu ödemek veya yapılandırmak daha mantıklıdır.

Tavsiye Edilen Makale: Kredi Kartı Borcumu Ödeyemiyorum ,   Ne Yapmalıyım?  

Banka Haciz İşlemleri için Yasal Süreç Nasıl İşliyor?

banka haciz işlemleri

Aslında bankaların ödeme planındaki kredi tutarını üst üste iki defa ödememeniz halinde hakkını yasal yollarla arama hakkı bulunuyor. Ancak hemen hemen her banka 90 gün olan yasal süreyi doldurmayı bekliyor. Bu da üst üste dört kredinin ya da kredi kartı ekstresinin ödenmemesi demek oluyor. Bütün ihtarlara ve aramalara rağmen halen borcu ödemediyseniz banka artık alacağını yasal yollarla almak için bir avukat ile anlaşıyor. Bu aşamadan sonra siz avukatla muhatap oluyorsunuz. Avukat sizi arayıp belirli bir süre veriyor. Avukat ile pazarlık yapmak ise tamamen sizin elinizde.

Genellikle bu 7 günlük bir süre oluyor. Bu süre içerisinde de borç ödeme gibi bir durumunuz yok ise bundan sonraki süreç ne yazık ki haciz işlemleri oluyor. Yani 90 günün ardından yaklaşık 10 günlük bir süre daha bulunuyor bundan sonra ise hakkınızda icra dosyası açılarak haciz yolu ile alacağın tahsil edilmesi sağlanıyor. Birçok avukat anlaşma yoluna gitmek istediğinden haciz işlemleri için kendi inisiyatifleri neticesinde icra dosyası açılmadan tutarları bekletebilmektedir. Eğer ödeme gibi bir imkanınız var ise icra masrafları eklenmeden avukat ile anlaşma yoluna gitmelisiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum yapın