Banka borç sorgulama, bankalarda mevcutta bulunan kredi ve kart borçlarımızı tek bir seferde sorgulayabileceğimiz yöntemler olarak karşımıza çıkıyor. Aslında bu durum tüm bankalardaki risk raporu, yani toplam borç ve nakit varlığımızın birbirine olan oranı olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorgulama işlemini bankalar özelinde de gerçekleştirebiliyorsunuz. Bankalar, internet veya mobil bankacılık giriş ekranında toplam borç ve varlığınızı karşılaştırabileceğiniz akıllı ekranlar sunabiliyor. Bu karşılaştırmayı, tüm bankalar için tek seferde yapmak daha güzel olmaz mıydı? Tamamen ücretsiz yöntemler kullanarak bankalardaki risk durumunuzu, toplam borcunuzu ve varlıklarınızı görüntüleyebilirsiniz.
Banka Borç Sorgulama
Net olarak bilmeyen kişiler, kredi notlarının düşmemesi için bankalara borcu olan ancak hangi bankaya ne kadar borcu kaldığını borçlarını çok sıkı şekilde takip etmeli, borç ödeme tarihini kaçırmamalıdır. Bilindiği gibi yanlışlıkla bile yapılan borç ödememe durumlarında sisteme borç ödenmedi olarak geçmekte ve kişinin kredi sicilini etkilemektedir. Banka borç sorgulama, e-Devlet üzerinden ve Findeks Risk Raporu ile gerçekleştirilerek, bankalara olan mevcut borçlar hakkında bilgi alınabilir. E-Devlet üzerinden banka borcu sorgulama işlemine kısaca TC Kimlik No ile banka borç sorgulama da denebilir.
Bu işlemlerin kişiler tarafından bilinmeme sebebi, isimlerinin farklı oluşudur. E devlet üzerinden borçlarınızı sorgulamak istediğinizde arama bölümüne Risk Raporu yazmanız gerekiyor. Tüm bankalar özelinde Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulan risk analizi raporları ayda 1 sefer olmak üzere ücretsiz olarak tarafınıza sunulabiliyor. Bu rapor sayesinde tüm bankalara olan borç durumunuzu görebiliyorsunuz.
E-Devlet Banka Kredi Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Geçtiğimiz yıllarda TBB’nin yeni düzenlemesi ile e-Devlet üzerinden banka borcu sorgulama işlemi yapılabilir hale geldi. Yapılan yeni düzenleme ile kişiler yaptıkları başvuru ile “Kredi Limit ve Borç Bilgileri Raporu” veya “Çek Bilgileri Raporu” edinebilir.
E-Devlet banka borç sorgulama işlemi yapmak isteyen kişinin e-Devlet sistemine giriş yapmasını sağlayacak şifre, mobil imza, elektronik imza T.C. Kimlik Kartı veya internet bankacılığı ile giriş seçeneklerinden birine sahip olması gerekir. Rapor başvurusu için şu adımlar takip edilmelidir;
- Başarılı bir şekilde e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ekranın üst kısmındaki arama kutusuna “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” yazarak veya Türkiye Bankalar Birliği sayfasına giriş yapıp “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” seçeneğine tıklayarak başvuru sayfasına erişim sağlayın,
- Ardından sağ üst tarafta bulunan “Yeni Başvuru” seçeneğine tıklayın,
- “Kredi Limit ve Borç Bilgileri Raporu” veya “Çek Bilgileri Raporu” seçenekleri arasından başvuru yapmak istediğiniz rapor türünü seçin ve “Devam Et” sekmesine basın,
- Açılan ekranda istenen bilgileri doğru şekilde doldurun, (Bilgilerin doğru olduğundan emin olunmalıdır)
- Ardından “Başvur” ikonuna tıklayın.
Bu adımdan sonra başvuru işleminiz tamamlanmış olacak ve yeni açılan sayfada başvurunun onaylandığına dair bilgi yazısı ve “Başvuru Bilgileri” seçeneği bulunacaktır. Yapılan başvurularınızın durumunu e-Devlet üzerinden, www.riskmerkezi.org sitesinden veya 444 99 69 numaralı çağrı merkezinden sorgulayabilirsiniz.
Banka Borcu Sorgulama Raporu Nasıl Görüntülenir?
Raporu görüntülemek için e-Devlet Kapısı’na veya www.riskmerkezi.org adresine giriş yapılmalıdır. Risk raporunun görüntülenebilmesi için şifreye ihtiyaç duyulur. Rapor görüntüleme ekranında bulunan “Şifre Gönder” sekmesine tıklanır ve cep telefonuna gelen şifre ekrandaki boşluğa yazılır. Cep telefonuna gelen şifrenin saklanması ve kaybedilmemesi gerekir çünkü aynı gün içerisinde sadece 1 kez şifre istenebilir. O gün gelen şifre ile gün içerisinde birden fazla rapor görüntüleme yapılabilir. Ardından “Raporu Görüntüle” seçeneğine tıklanarak rapor görüntüleme işlemi tamamlanır.
Findeks Raporu ile Banka Borç Sorgulama
Bankalara olan borçların sorgulanabilmesinin bir diğer yolu da Findeks Raporu’dur. Findeks Raporu, kişinin son 5 yıl içerisindeki mevcut kart bilgileri, çekmiş olduğu krediler, bankalara olan borç durumu, risk bakiyesi gibi tüm bilgileri içerir. Findeks Raporu ile banka borcu sorgulama işlemi sonucunda kişinin bankalara olan tüm borçları listelenir.
Findeks notu da bu raporda görüntülenebilecek bilgiler arasındadır. 0 ile 1900 arasında olabilen Findeks notu, kredi başvurularının onaylanıp onaylanmamasında çok etkilidir. Bir kredi başvurusunun onaylanması için Findeks notunun 1200’ün üzerinde olması gerektiği söylenebilir. Daha düşük kredi notuna sahipseniz, kredi notu düşük olanlara kredi veren bankalar isimli makalemize de gözatabilirsiniz.
Findeks Raporu başvurusu bankalardan yapılabileceği gibi www.findeks.com sitesine giriş yapılıp üye olunarak da talep gerçekleştirilebilir. Findeks Raporu ile tüm bankalara olan borçlarınızı tek bir başlık altında görebilir, ödemelerinizi daha sıkı takip edebilirsiniz. Bu yöntemin ücretli olduğunu hatırlatmakta da fayda var.
Dijital Bankacılık ile Borç Sorgulama
Buraya kadar anlatılan tüm yöntemler, tüm bankalara olan borçların tek seferde görüntülenmesini sağlayan yöntemlerdir. Ancak hangi bankaya borcun olduğu biliniyorsa o bankanın şubelerinden, internet ve mobil bankacılık sistemlerinden borç sorgulama işlemi yapılabilir.
İnternet ve mobil bankacılık üzerinden banka borç sorgulama yapmak için, borç sorgulama işlemi yapılmak istenen bankanın internet şubesine veya mobil uygulamasına giriş yapılmalıdır. Ardından Menü’den borç bilgileri hakkında bilgi alınabilir.
Akbank Borç Sorgulama
Akbank Direkt mobil uygulaması sayesinde rahatlıkla borç sorgulamalarınızı yapabiliyorsunuz. Yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi, internet bankacılığına giriş yaptığınızda toplam borç ve nakit varlığınızı karşılaştırabileceğiniz bir ekran bulunuyor.
Ziraat Bankası İnternetten Borç Sorgulama
Ziraat Bankası internet bankacılığı veya mobil cep uygulamasını kullanarak bankaya ait kredi ve kart borçlarınızın tamamını öğrenebilirsiniz. Bunları ayrı ayrı sorgulayabileceğiniz gibi, tek bir başlık altında toplam borçlarınızı kontrol edebileceğiniz bir ekran mevcut.
- Ziraat Bankası İnternet Şubesi: https://bireysel.ziraatbank.com.tr/
- Ziraat Bankası Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma
- 444 00 00
- 0850 222 00 00
Vakıfbank Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Vakıfbank müşteri portföyü oldukça geniş bankalardan birisi. Yine internet bankacılığı ve mobil uygulamayı kullanarak tüm borçlarınızı sorgulayabilirsiniz. Bankaya ait borçlarınızın tamamını öğrenmek istiyorsanız da 0850 222 0724 numaralı çağrı merkezini arayabilirsiniz.
- VakıfBank Müşteri Hizmetleri
- 0850 222 0724
Halkbank İnternetten Borç Sorgulama
Halkbank müşteri hizmetleri numarası veya internet bankacılığını kullanarak tüm borçlarınızı öğrenebiliyorsunuz. Eğer internet bankacılığı şifreniz bulunuyorsa, internet bankacılığında tüm borçlarınızı ve varlıklarınızı karşılaştıran bir ekran mevcut. Bu ekranı kullanmak için hesaplarım sekmesine geçebilir, ana sayfadan görebilirsiniz.
Enpara.com Borç Sorgulama
Enpara.com dijital bankacılık uygulamasını kullanarak da Enpara özelindeki borçlarınızı öğrenebiliyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, sadece Enpara borçlarınızı görecek olmanız. Her ne kadar QNB Finansbank çatısı altında hizmet veren bir banka olsa da, iki farklı banka olarak değerlendiriliyor ve sorgulamaları da ayrı yapılıyor.
QNB Finansbank Borç Sorgulama
QNB Finansbank müşteri hizmetleri veya mobil uygulamasını kullanarak tüm borç sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz. Aynı zamanda E-devlet şifreniz yoksa bile, QNB Finansbank E-Devlet Kapısı giriş ekranını kullanarak yazımızda bahsetmiş olduğumuz risk raporu sorgulamasını da yapabilirsiniz.
- QNB Finansbank Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma
- 0850 222 0 900
Denizbank Borç Sorgulama
Denizbank borç sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirmek için internet bankacılığı veya 444 0 800 numaralı çağrı merkezini kullanabilirsiniz. Çağrı merkezini aradığınızda yapacağınız sorgulama işlemleri bireysel ve ticari olarak ikiye ayrılıyor. Bireysel borçlarınızı ayrı, ticari borçlarınızı ise ayrı sorgulayabilirsiniz. Bunun için çağrı merkezini aradığınızda hangi borçlarınızı sorgulamak istiyorsanız seçiminizi ona göre yapmanız gerekiyor.
Yorum yapın